BLANDER FOTBALL OG KRIM: Jo Nesbø har lagt inn referanser i Harry Hole-bøkene til hvilke engelske lag han liker og ikke liker. Her er han utenfor lokalene til Achehoug forlag på Sehesteds plass i forbindelse med høstens lansering av en ny Doktor Proktor-bok.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLANDER FOTBALL OG KRIM: Jo Nesbø har lagt inn referanser i Harry Hole-bøkene til hvilke engelske lag han liker og ikke liker. Her er han utenfor lokalene til Achehoug forlag på Sehesteds plass i forbindelse med høstens lansering av en ny Doktor Proktor-bok. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Derfor liker Jo Nesbø å kle opp dopselgere i Arsenal-drakt

Ba Arsenal-supportere stikke av.

(Dagbladet:) Jo Nesbø er utvilsomt et multitalent, med beviselige ferdigheter innenfor litteratur, musikk og finans.

Men han har også vært en dyktig fotballspiller, og har blant annet vunnet Norway cup og junior-NM med Molde.

Som en naturlig konsekvens har han også sitt favorittlag i England, noe som gitt utslag i Nesbøs kriminalromaner.

Måtte pugge laget Det hele startet da Nesbø var 10 år, og vurderte å holde med Arsenal.

- Det var fordi jeg likte draktene deres, sier Nesbø til engelske The Guardian.

Men Nesbø fikk aldri holdt med Arsenal, han møtte nemlig kraftig motstand av sin bror.

NABORIVALER: Hatet i lokalderbyene mellom Arsenal og Tottenham pleier å ligge tjukt utenpå drakta. Her er Arsenals spiss Alex Oxlade-Chamberlain (høyre) i duell med Tottenhams forsvarer Jan Vertonghen i oppgjøret på Emirates Stadium 17. november.  AFP / NTB Scanpix
NABORIVALER: Hatet i lokalderbyene mellom Arsenal og Tottenham pleier å ligge tjukt utenpå drakta. Her er Arsenals spiss Alex Oxlade-Chamberlain (høyre) i duell med Tottenhams forsvarer Jan Vertonghen i oppgjøret på Emirates Stadium 17. november. AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Min bror er ikke en man trosser. I stedet fikk jeg to dager på meg til å pugge lagoppstillingen til Tottenham, forteller forfatteren.

Brukte Arsenal-drakter Siden da har Nesbø vært en Tottenham-fan (naborivalen til Arsenal), noe som også har smittet over på hans hovedkarakter Harry Hole.

Hole er nemlig også Tottenham-fan, og i bøkene har Nesbø til og med valgt å bruke Arsenals drakter som en effekt.

I «Gjenferd» har Nesbø kledd opp dopselgerne med Arsenal-drakter, noe som ikke falt i spesielt god jord blant de av Nesbøs venner som er Arsenal-supportere.

- Jeg har mange venner som støtter Arsenal, og de har gitt meg mye tyn for dette. De har sagt at «det kun er feiginger som bruker sin makt som forfatter til å gjøre noe slikt.»

- Stikk av Og hva svarte Nesbø til det?

- Jeg ba dem om å stikke av.

MOLDEFAN - OG SPILLER: Jo Nesbø har vunnet Norway cup og junior-NM med Molde. Her spiller han sammen med broren Knut Nesbø og resten av Di Derre før fjorårets eliteseriekamp mellom Molde og Sarpsborg 08 på Aker Stadion i Molde. Molde ble seriemestre med seier 3-1. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
MOLDEFAN - OG SPILLER: Jo Nesbø har vunnet Norway cup og junior-NM med Molde. Her spiller han sammen med broren Knut Nesbø og resten av Di Derre før fjorårets eliteseriekamp mellom Molde og Sarpsborg 08 på Aker Stadion i Molde. Molde ble seriemestre med seier 3-1. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Om det primært er Nesbøs fotballreferanser som har gjort ham til en populær forfatter også internasjonalt er vel heller tvilsomt, men utenlandske aktører fortsetter uansett å hylle hans bøker.

Sist ut er bokhandlene Amazon.com og Barnes & Noble.

«Phantom» - den engelske oversettelsen av «Gjenferd» - har havna på topp ti-lista over årets beste krim-bøker på Amazon.com. I tillegg har den tradisjonsrike kjeden Barnes & Noble satt opp boka på lista over årets beste bøker.