Derfor må du aldri forlate salen før rulleteksten på en Marvel-film

Ikke gå glipp av moroa.

POPULÆR GJENG: Mange går på kino for å så «Guardians of the Galaxy» om dagen. Men ikke alle får med seg hele filmen. Foto: MARVEL/DISNEY
POPULÆR GJENG: Mange går på kino for å så «Guardians of the Galaxy» om dagen. Men ikke alle får med seg hele filmen. Foto: MARVEL/DISNEYVis mer

(Filtermagasin.no): Om er blant de mange som går på kino for å se «Guardians of the Galaxy», vil du mest sannsynlig oppleve at de fleste reiser seg opp og forlater salen under rullesteksten - slik vanlig er på de fleste kinovisningene.

Men i akkurat dette tilfellet er det ganske synd å oppleve at salen tømmer seg mens Jackson Fives «I want you back» fader over til hvit tekst på svart bakgrunn.

Går man for tidlig, får man nemlig ikke med seg filmscenen på slutten av rullesteksten - den lille godbiten som er blitt en viktig tradisjon for Marvel-fansen.

Ikke nytt fenomen De pussige teaserscenene er nemlig ikke der bare for at kinogjengere skal bli lurt til å se hvem som sto for catering på filmen. I stedet har den pleid å gi et frampek til hva tegneserieuniverset kan by på i filmform (i tillegg til alt som er spredt gjennom selve filmen).

Før vi nevner noe om scenen på slutten av «Guardians of the Galaxy», kan vi hoppe litt tilbake i tid. Mange filmer har nemlig benyttet seg av slike «stingers», som de kalles - altså scener etter rullesteksten.

Blant dem var James Bond-filmen «From Russia With Love», som i 1963 serverte en tekstplakat som henviste til «Goldfinger»: Not Quite The End - James Bond Will Return.

Men det var med «The Muppets Movie» i 1979 at denne typen avslutningsscener startet for alvor. Den fem minutter lange rulleteksten - som panorerar gjennom backstage blant våre tøydukkehelter - avsluttes med Animal som skriker «GO HOME!».

Året etter heiv «Hjelp, vi flyr» seg på med en scene der taxikunden som blir forlatt i starten av filmen fremdeles sitter i taxien sin - og venter.

«Ferris Buellers Day Off» («Skulk med stil») tok et blad ut av «Muppets»-boka og avsluttet med en enkel «It's over. Go home!».

«Star Wars»-pusting Etterhvert, mot slutten av 90-tallet, gjorde «Star Wars Episode I: The Phantom Menace» en av sine få genistreker da filmen la til lyden av Darth Vader som puster helt på slutten av filmen - mot en svart bakgrunn.

Lyden ble senere hentet fram igjen i en av de første - faktisk kule - teaserne for «Star Wars Episode II: Attack of the Clones». Var det rart at folk gledet seg?

Også Kevin Smith gjorde en variant i 2001-filmen «Jay and Silent Bob», da han hentet fram igjen Gud - spilt av Alanis Morissette, ironisk nok. Hun lukket midlertidig eventyrboken i hans såkalte «View Askewniverse»-filmer frem til «Clerks 2» kom ut i 2006.

Også i Norge I Marvel-filmane oppsto rulletekstscenene først med «Iron Man» i 2008 - da vi for første gang fikk se Samuel L. Jackson som Nick Fury hinte til et større univers for superheltene.

Senere spredde det seg til alle filmens hjørner. I tillegg til absolutt alle Marvel-filmene, dukket slike scener opp i alt fra blockbusters som «Pirates of the Caribbean» og «Harry Potter» til mindre filmer som «Zombieland» og «Buried».

Til og med norske filmer som «Mannen som ikke kunne le», «Hodet over vannet» og «Kill Buljo 2» ser framover etter endt rulletekst.

Vil ikke gi seg Til tross for at mange filmer benytter seg av virkemiddelet, ønsker ikke Marvel å gi seg med tradisjonen.

- Jeg vil ikke sitte i den kinosalen når to personen for første gang sitter igjen og ingenting skjer, sa Marvel-sjef Kevin Feige rundt «Avengers»-tider.

- Jeg liker at vi har trent opp i hvert fall noe av publikummet til å bli igjen og få en belønning.

«Avengers» har for øvrig ei av de beste rulletekst-scenene hittil — det slitne superheltlaget som spiser kebab i stillheit etter endt slag.

Hva som dukker opp i slutten av James Gunns «Guardians of the Galaxy» skal vi ikke avsløre her, men kan si såpass at det spiller mye på regissørens forkjærlighet for merkelige univers, tegneserie-sex og bisarr humor - og at det heller ikke nødvendigvis var et frampek denne gang.

Var du blant dem som så avslutningsscenen i «Guardians of the Galaxy»? (Og om du fortsatt er nysgjerrig, kan du jo lese alt om den her.)

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.