DEBATT

Derfor må far hjem fra barsel

Om fedre skulle skifte bleier, bysset barnet i søvn eller hentet Cola Zero til mor, hva skulle da helsepersonell gjort?

FAR/BARN: Her får du fire grunner til at far bør forlate barselavdelingen.
FAR/BARN: Her får du fire grunner til at far bør forlate barselavdelingen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På de fleste sykehus må far forlate barselavdelingen på natta og noen timer midt på dagen. For mange er det sjokkartet å oppleve at akkurat da man trenger hverandre mest kaster sykehuset det eneste friske familiemedlemmet på dør. Altså, han som verken er lett blålilla og gisper etter luft (barnet) eller ligger og blør ukontrollert med et galopperende blodtrykk (moren). Fra tid til annen dukker det opp en kronikk fra en fortvilet far i avisene, men praksisen ser ikke ut til å endres med det første.

Nettopp fordi dette er vanskelig å forstå, er det viktig å møte publikum med kunnskapsbaserte argumenter. Her får du fire grunner til at far bør forlate barselavdelingen.

1. Man bør ikke ta arbeidsoppgavene fra de sansatte. Jordmødre og sykepleiere er verdens viktigste yrker. Innsatsen de gjør i livets første fase gjør dem til nasjonalhelter. Men som alle andre offentlig ansatte har de altfor lite å gjøre på jobb. Om fedre skulle skifte bleier på sine egne barn, bysset dem i søvn eller hentet Cola Zero til mor, hva skulle da helsepersonell med høyere utdanning ha funnet på på jobb?

2. Nedleggelser, omorganiseringer og store byggeprosjekter preger Sykehus-Norge. I en slik situasjon blir det gjerne trangt om plassen, og barselavdelingene må prioritere kvinner og barn. Men ikke glem at uten omorganisering blir det ingen robuste fagmiljøer. Om du var en mor som trengte noen til å passe barnet ditt mens du sov, hvem ville du ha valgt: den skjeggete godgutten som har sett deg gråte av «Friends» eller et robust fagmiljø?

3. Apropos tv-programmer, husker dere «Hjernevask»? I første episode bruker Harald Eia bevis til å bevise at det er forskjell på menn og kvinner. Menn er tilpasset visse oppgaver fra naturens side, men er uegnet til andre. Å ta vare på et lite barn for eksempel. Når man nettopp har blitt pappa kan en overivrig far lett ledes til å tro at han kan mer enn han egentlig mestrer. Dessverre ser vi altfor mange tilfeller der fedre – så fort de får et barn i hendene – tar det med inn i en varm bil og glemmer det i solsteken. Menn er også svært klomsete, og har lett for å miste barnet i bakken. Noen menn bruker også babyer som sprettball.

4. Som man kan lese på sykehusenes hjemmesider er det svært viktig at mor og barn får ro. Grunnen til at mange må tilbringe noen dager på barsel er gjerne knyttet til helsetilstanden til mor, barn eller begge. Som alle vet, er den beste måten å bli frisk på, en god natts søvn. Og én ting er sikkert: har man nettopp vært gjennom et keisersnitt eller lider av svangerskapsforgiftning er selvfølgelig den beste måten å slappe av på, å ha ansvar for en bitte liten prematur baby hele natta igjennom. Et bitte lite nøste man knapt har blitt kjent med. Og som man innerst inne frykter skal dø. Og som man må passe på alene. Helt alene i en iskald og nådeløs verden.

Les også fra Tuftebarten:

Vi mangler en skikkelig venstrepopulisme her til lands.

Nå må vi menn få slippe til i voldtektsdebatten!

Hver gang jeg åpner Nettavisen får jeg en følelse av at Oslo-politikken er en blodig slagmark
Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer