DEBATT

Sylvi Listhaug:

Derfor må Listhaug gå

Stortingets flertall står ved et veiskille.

HØYRERADIKAL HEKSEJAKT: Sylvi Listhaugs retorikk peker oss i retning en høyreradikal heksejakt på den ytre fiendens innenlandske medløpere.

Den fyrer opp om nettopp den typen paranoia, faneflukt, og indre strid de islamistiske terroristene ønsker å oppnå med sine grusomme aksjoner, skriver Magnus Marsdal.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HØYRERADIKAL HEKSEJAKT: Sylvi Listhaugs retorikk peker oss i retning en høyreradikal heksejakt på den ytre fiendens innenlandske medløpere. Den fyrer opp om nettopp den typen paranoia, faneflukt, og indre strid de islamistiske terroristene ønsker å oppnå med sine grusomme aksjoner, skriver Magnus Marsdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmålet om terrormistenkte kan fratas statsborgerskap uten behandling ved en domstol aktiverer et klassisk dilemma for lovgiverne: Mellom rettssikkerhet og frihet fra statlige overgrep, på den ene siden, og behovet for effektiv kriminalitetsbekjempelse, på den andre.

Dette er en nødvendig og legitim diskusjon uten enkle svar. Det er naivt å ikke finne nye redskap i kampen mot terrorister. Men det er også naivt å skrote garantier for individets rettssikkerhet med et smil fordi man tror at statens maktutøvelse for all framtid bare vil ramme «ekte slemminger».

Frp later som om dette ikke er et reelt dilemma. Partiets talsperson, Jon Engen-Helgheim, fastslår ganske enkelt at hvis et omstridt tiltak «i fremtiden kan forhindre én bombe å gå av i Norge, eller mot norske interesser i utlandet, er det vel verdt å innføre» i Politisk kvarter 9.mars.

Denne kortsynte og absurde logikken har autoritære konsekvenser. Bør det installeres statlige overvåkningskamera i alle barnerom og alle kjellerstuer og alle soverom i hele Norge?

Det må jo være «vel verdt å innføre», hvis det kan tenkes å hindre ett eneste overgrep mot barn i framtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer