DEBATT

Høyreekstreme:

Derfor må nazistene få demonstrere

Det er de færreste av oss som har noe til overs for de ytringene som fremmet i nazistmarsjen i Kristiansand. Likevel er det nedslående å se hvor mange som krever at demonstrasjonen skulle vært stanset.

RIKTIG VURDERING: Politiet i Kristiansand gjorde da akkurat den vurderingen som politiloven legger opp til at de skal gjøre: En vurdering av hvordan innbyggernes sikkerhet best ivaretas, skriver Marthinussen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
RIKTIG VURDERING: Politiet i Kristiansand gjorde da akkurat den vurderingen som politiloven legger opp til at de skal gjøre: En vurdering av hvordan innbyggernes sikkerhet best ivaretas, skriver Marthinussen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette inkluderer en stortingskandidat fra partiet som hevder å være det mest liberalt orienterte: Venstre.

De ytringene som har vært referert i pressen og trykket på flygebladet som ble delt ut, av typen "knus homolobbyen", er lovlige ytringer. Det er ytringer som vi må tåle fremsettes i det offentlige rom, og tanken er at dette bør bekjempes uten å presse det under jorden. Og selv der det skulle være grunn til å frykte straffbare ytringer er utgangspunktet at Grunnloven forbyr forhåndssensur. I slike tilfeller må politiet nøye seg med å sanksjonere etter at den straffbare ytringer er fremsatt. Det er med andre ord ikke anledning til å nekte noen å demonstrere fordi man finner at de ytringene som skal fremsettes er uakseptable.

Så er det mange som mener politiet burde grepet inn fordi demonstrasjonen ikke ble meldt inn i tråd med kravet i politiloven § 11 om at alle demonstrasjoner skal meldes inn til politiet god tid i forveien. At melding ble gitt tett opp mot selve demonstrasjonen må nok ses i lys av den høyst tvilsomme demonstrasjonsnekten i Fredriksstad nylig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer