<strong>MÅ BESKYTTES:</strong> Amnesty International vil sikre sexarbeidernes menneskerettigheter..
Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB Scanpix
MÅ BESKYTTES: Amnesty International vil sikre sexarbeidernes menneskerettigheter.. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Derfor må sexarbeid avkriminaliseres

Ingen skulle behøve å selge sex. Men noen mangler gode alternativer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sexarbeidere møter stigma, vold og diskriminering. Amnesty International vil sikre deres menneskerettigheter.

Amnesty International publiserte nylig en rapport som kartlegger levekårene til mennesker som selger sex i Norge. Her dokumenteres alvorlige brudd på menneskerettighetene.

<strong>POLITISK RÅDGIVER:</strong> Patricia Kaatee<span style="line-height: 1.5;">,&nbsp;</span><span style="line-height: 1.5;">Amnesty International Norge.</span><div><br></div>
POLITISK RÅDGIVER: Patricia KaateeAmnesty International Norge.

Vis mer

Mennesker som selger sex, og som i prinsippet ikke har gjort noe galt, må leve med omfattende overvåkning og systematiske tvangsutkastelser. Mange utsettes for alvorlig vold, men mangler en reell mulighet til å anmelde volden.

Rapporten viser hvordan menneskerettighetsbruddene blir forsterket av, og noen ganger direkte forårsaket av, det juridiske rammeverket rundt sexarbeid. Amnesty anbefaler derfor norske myndigheter å avkriminalisere kjøp og salg av seksuelle tjenester mellom samtykkende voksne mennesker.

Kvinnefronten stiller i en kronikk i Dagbladet 10. juni spørsmål ved rapportens objektivitet. Det blir begrunnet med at jeg i 2005 deltok på årskonferansen til The International Committee on the Rights of Sexworkers in Europe (ICRSE).

For det første er Amnestys rapport skrevet av kolleger ved Amnestys internasjonale sekretariat i London, og ikke av meg. For det andre har Amnesty selvfølgelig også deltatt i tidligere debatter om sexarbeid i Norge. Etter at daværende leder for ProSentret, Liv Jessen, mottok Amnestys Menneskerettighetspris i 2004, ble Amnesty International sammen med Liv Jessen invitert til årskonferansen til ICRSE i 2005 for å fortelle om tildelingen. Som leder for Amnestys kampanje mot vold mot kvinner representerte jeg Amnesty på konferansen. Ingen ansatte i Amnesty har imidlertid uttalt seg om sexkjøpsloven før den globale bevegelsen vedtok en egen policy om sexarbeidernes rettigheter i august 2015.

Kvinnefronten påstår at rapporten bygger på et ensidig faktagrunnlag. Enhver som har lest rapporten vil se at det motsatte er tilfelle, og at rapporten bygger på et omfattende og bredt kildegrunnlag. Amnesty Internationals etterforskere intervjuet tretti mennesker som solgte eller hadde solgt sex, inkludert tre ofre for menneskehandel. I tillegg møtte de representanter for Justisdepartementet, politiet i Oslo, statsadvokaten, Oslo kommune, Likestillingsombudet, ProSentret, Nadheim, Pion, Rosa og Leieboerforeningen. De hadde også møter med flere advokater, og med forskere fra FAFO, Universitetet i Oslo og Politihøgskolen.

akgrunnsdokumentene omfatter nasjonale og internasjonale forskningsrapporter, offentlige utredninger og rettsavgjørelser og rapporter fra FN og Europarådet. Hver eneste påstand i rapporten er utførlig grunngitt med referanser.

Kvinnefronten har heller ikke forstått at Amnesty i Sverige ikke motsetter seg kravet om avkriminalisering når Amnesty gjennom sin egen etterforskning dokumenterer at lovgivningen øker risikoen for brudd på menneskerettighetene til dem som selger sex. Og det gjør Amnesty i rapporten «The human cost of 'crushing' the market. Criminalization of sexwork in Norway».

Både Kvinnefronten og Amnesty vil fremme rettighetene til kvinner verden over. Jeg håper derfor diskusjonen videre kan være konstruktiv, faktabasert og god.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer