Derfor må vi avkriminalisere

Regjeringen tør ikke ta ny kunnskap på alvor i sin ferske stortingsmelding. Kronikk.

ÆRLIGHET: En avkriminalsiering av narkotikabruk er nødvendig for å gi de tyngste brukerne bedre liv, skriver styremedlem Khamshajiny Gunaratnam i sentrum-venstre-tenketanken Progressiv. Her sitter en mann på gata i Oslo og tigger. Foto: Berit Keilen / Scanpix
ÆRLIGHET: En avkriminalsiering av narkotikabruk er nødvendig for å gi de tyngste brukerne bedre liv, skriver styremedlem Khamshajiny Gunaratnam i sentrum-venstre-tenketanken Progressiv. Her sitter en mann på gata i Oslo og tigger. Foto: Berit Keilen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge har kanskje den mest sjenerøse velferdsstaten i verden. Likevel er det farligere å være narkotikabruker her enn i de fleste europeiske land. Regjeringen legger nå fram en stortingsmelding om ny narkotikapolitikk. Til tross for en positiv dreining mot behandling framfor straff, tar den ikke det nødvendige steget. Vi må avkriminalisere narkotika for å redusere antallet overdosedødsfall og sikre verdige forhold for de tyngste brukerne.

Norsk narkotikapolitikk har i hovedsak to mål: Å forhindre flest mulig fra å bruke narkotika, og å gi de tunge brukerne et verdig liv. Resultatene tyder på at kriminalisering ikke fungerer til å oppnå noen av disse. Likevel har alle regjeringer gitt støtte til kriminaliseringslinja, ment å forebygge ved å avskrekke.

Staten beskytter befolkningen mot uheldige valg også på andre områder. Eksempler er skatt på tobakk og regulering av alkoholsalg. Forskjellen er forbudslinja og bruken av strafferett i narkotikapolitikken. Det bryter et grunnleggende liberalt prinsipp. Å bruke straff for å disiplinere valg som i all hovedsak går utover den enkeltes liv, krever bedre belegg enn det som foreligger i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer