Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor må vi avkriminalisere

Regjeringen tør ikke ta ny kunnskap på alvor i sin ferske stortingsmelding. Kronikk.

ÆRLIGHET: En avkriminalsiering av narkotikabruk er nødvendig for å gi de tyngste brukerne bedre liv, skriver styremedlem Khamshajiny Gunaratnam i sentrum-venstre-tenketanken Progressiv. Her sitter en mann på gata i Oslo og tigger. Foto: Berit Keilen / Scanpix
ÆRLIGHET: En avkriminalsiering av narkotikabruk er nødvendig for å gi de tyngste brukerne bedre liv, skriver styremedlem Khamshajiny Gunaratnam i sentrum-venstre-tenketanken Progressiv. Her sitter en mann på gata i Oslo og tigger. Foto: Berit Keilen / Scanpix Vis mer

Norge har kanskje den mest sjenerøse velferdsstaten i verden. Likevel er det farligere å være narkotikabruker her enn i de fleste europeiske land. Regjeringen legger nå fram en stortingsmelding om ny narkotikapolitikk. Til tross for en positiv dreining mot behandling framfor straff, tar den ikke det nødvendige steget. Vi må avkriminalisere narkotika for å redusere antallet overdosedødsfall og sikre verdige forhold for de tyngste brukerne.

Norsk narkotikapolitikk har i hovedsak to mål: Å forhindre flest mulig fra å bruke narkotika, og å gi de tunge brukerne et verdig liv. Resultatene tyder på at kriminalisering ikke fungerer til å oppnå noen av disse. Likevel har alle regjeringer gitt støtte til kriminaliseringslinja, ment å forebygge ved å avskrekke.

Staten beskytter befolkningen mot uheldige valg også på andre områder. Eksempler er skatt på tobakk og regulering av alkoholsalg. Forskjellen er forbudslinja og bruken av strafferett i narkotikapolitikken. Det bryter et grunnleggende liberalt prinsipp. Å bruke straff for å disiplinere valg som i all hovedsak går utover den enkeltes liv, krever bedre belegg enn det som foreligger i dag.

I BESTE FALL er det tvilsomt om kriminalisering begrenser bruken. I verste fall virker det mot sin hensikt. Land som har avkriminalisert narkotika, ser ikke tegn til økning i bruken. Etter at Portugal avkriminaliserte narkotikabruk i 2001 opplevde de en reduksjon i antall overdosedødsfall og HIV-smittede, og andelen unge som går på narkotika. Det er god grunn til å tro at kriminaliseringen også hindrer målet om å sikre de tyngste brukerne bedre liv.

Khamshajiny Gunaratnam
Khamshajiny Gunaratnam Vis mer

Norge topper også statistikken over overdosedødsfall per innbygger. Av de 9500 som brukte heroin i fjor, døde 263 personer av overdose. Til sammenlikning døde 54 personer av samme årsak i Portugal. Det er altså nesten ti ganger så mange slike dødsfall i Norge, hvis vi kontrollerer for befolkningsmengde. Og Portugal er et land med et helt annet velstandsnivå enn vårt eget.

En rapport fra SIRUS fra 2010 konkluderte med at man må gi rom for at brukerne kan innta stoff på en mindre risikabel måte, skal vi ha håp om å redusere dødsfallene. Stoltenberg-utvalget foreslår blant annet å gi heroin i behandling og å utvide ordningen med sprøyterom. En evaluering konkluderer med at straffefrihet har fungert godt, at det har gitt brukerne mer verdighet og økt mulighet for helse- og sosialfaglig oppfølging. Likevel inkluderes ikke dette i regjeringens politikk.

Heller ikke forslaget om bruk av heroin i behandlingen av de tyngste brukerne skal gjennomføres - tross at forskningen viser at det går noe bedre med de som får heroin, og at kostnaden oppveies av reduksjon i kriminalitet. I den nye stortingsmeldingen trekkes forebyggende hensyn fram for å forsvare dagens politikk. Formuleringer som «slike ordninger sender ut et uheldig signal om samfunnets aksept av skadelig bruk av rusmidler», er en gjenganger for å vekte ned faglige råd som ønsker en overgang fra straff til behandling og avkriminalisering.

REGJERINGEN MÅ gå lenger. For å få ned overdosedødsfallene, for å gi de svakeste mer verdige levekår, og ikke minst få ned den uverdige kriminaliteten og prostitusjonen som ofte følger med, viser fakta at avkriminalisering, og flere tiltak for å bedre situasjonen til tunge brukere, er veien å gå. Stoltenberg-utvalget konkluderer med at «narkotikaavhengige må bli møtt med medmenneskelighet og respekt.» Det krever at politikerne slutter å oppføre seg som moralister uten faktagrunnlag. Vi trenger en avkriminalisering av narkotika og et verdig tilbud for alle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media