KOMMENTARER

Derfor må Y-blokka rives nå

Setter hardt mot hardt.

SYND, MEN RIKTIG: Ni år etter terroren er det på tide å ta regjeringskvartalet tilbake.
SYND, MEN RIKTIG: Ni år etter terroren er det på tide å ta regjeringskvartalet tilbake. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nok er nok, mener kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup. Nå setter han hardt mot hardt og setter i gang riving av Y-blokka i regjeringskvartalet. Motstanderne har én mulighet igjen.

Rivingen skulle begynt i oktober, men er blitt forsinket av det sterke engasjementet for bevaring av bygningen. Støtteaksjonen for bevaring av Y-blokka har varslet søksmål mot staten og at de vil lenke seg fast for å redde bygget.

Men onsdag ber Kommunal- og moderniseringsdepartementet i et brev Statsbygg forberede rivingen. Samtidig sender departementet avslag på utsettelsen som støttegruppa har bedt om. Rivingen kan begynne om få uker.

Kampen er neppe over. Sentralt i støtteaksjonen er Riksantikvaren, Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund og Oslo Arkitektforening. Gjennom søksmålet prøver de å få rivningsvedtaket kjent ugyldig. Nå kan de be om midlertidig forføyning. Hvis rettsvesenet avviser søksmålet, vil det avklares i løpet av en måneds tid. Om saken havner i retten, vil prosessen fort ta et par år.

En slik rettssak kan være eneste mulighet for å stoppe rivingen. Det er likevel ikke en god løsning.

Y-blokka har særegne kvaliteter og er utvilsomt verdt å bevare. Den var planlagt sammen med Høyblokka, en helhet som nå blir borte. Utsmykningen er tegnet av Pablo Picasso og utformet av Carl Nesjar. Kunsten er del av bygningen, ikke pynt på den. Å bevare bare de to veggene med verkene Fiskerne og Måken vil endre et vesentlig element ved dem.

Derfor er det trist at blokka skal rives. Når det likevel er riktig å gjøre, er det fordi andre hensyn rangerer høyere enn de kulturhistoriske.

Ett viktig premiss til grunn for avgjørelsen er at alle departementene skal samles i et nytt regjeringskvartal, med unntak av Forsvarsdepartementet. Det gjør at man må ha svært mange kvadratmeter inn på området. Beslutningen ble tatt allerede i 2012, av økonomiske og sikkerhetsmessige hensyn. Å endre dette nå vil sende hele prosjektet tilbake til tegnebrettet.

Det andre premisset er hensynet til sikkerhet. Hovedfartsåra Ring 1 ligger rett under Y-blokka, og det skal ikke mye fantasi til for å forestille seg hvorfor det er farlig å ha departementale funksjoner over en slik vei. Selve grunnen til at vi skal ha et nytt regjeringskvartal er terroren 22. juli 2011. Det skulle bare mangle at vi er helt sikre på at det nye blir langt mer trygt enn det gamle.

Hvis man aksepterer disse to premissene, er det ingen vei utenom å rive Y-blokka. Derfor ble det også formelt vedtatt, i 2014. Hvor var lenkegjengen da?

For oss som skal bruke byen, er det dessuten to grunner til at det bør skje med en gang.

For det første: Til sommeren er det ni år siden terroren. Siden da har regjeringskvartalet vært et åpent sår etter det som har skjedd, et sår som ikke vil gro før departementene har flyttet inn og det er normal virksomhet i området. 22. juli-senteret blir heldigvis bevart, slik at kommende generasjoner med egne øyne kan se sårene etter det som skjedde. Men det er allerede på overtid å gjøre området funksjonelt igjen. Enhver form for bevaring av Y-blokka vil koste mange, nye år.

For det andre: Å rive Y-blokka gir et hyggeligere regjeringskvartal. Y-blokka ligger over Ring 1 og det som tidligere var en stor og åpen Arne Garborgs plass, og som nå skal bli det igjen.

På grunn av sikkerhet blir det ingen butikker og bare én kafé i det nye regjeringskvartalet. Men parken som skal gå fra Akersgata og nesten helt ned til Torggata bad kan bli et nytt og attraktivt byrom. Oslos befolkning yrer på grønne gressplener så snart sola titter fram. En utadvendt ny bruk av det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg kan sikre folkeliv året rundt, og utbyggere ser allerede nå nye næringsmuligheter i bygningene rundt lokket som vil ligge der ringveien går åpent i dag.

Det er på tide å ta regjeringskvartalet tilbake. Derfor er det riktig å rive Y-blokka nå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer