Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor måtte Apple lage en egen kartløsning

Fikk ikke sving-for-sving-lisens fra Google.

MANGE FEIL: Apples nye karttjeneste er blitt et pr-mareritt. Foto: Apple
MANGE FEIL: Apples nye karttjeneste er blitt et pr-mareritt. Foto: Apple Vis mer

Apple melder nå i ettermiddag at selskapet har solgt mer enn fem millioner av den nye iPhone 5 i løpet av de første tre dagene. Vi kan dermed slå fast at ikke alle Apples kunder er like opptatte av å ha den beste karttelefonen i markedet.

LANSERINGEN av Apples nye telefon er nemlig de siste dagene blitt fullstendig overskygget av negativ oppmerksomhet rundt karttjenesten i operativsystemet iOS 6.

At en del kunder skal ha fått telefoner med skader på glasset og riper i rammen rundt, er kjedelig nok. Den saken har allerede fått sin egen nettside.

Men når det viser seg at applikasjonen som erstatter Googles karttjeneste er fullere av hull enn en sveitserost, er det en katastrofe for et selskap som er kjent for å etterstrebe perfeksjon.

Mens Googles YouTube-applikasjon bare er forsvunnet fra iOS6, er Googles kartløsning erstattet med Apples egen, utviklet i samarbeid med blant andre nettjenesten Yelp og navigasjonsleverandøren TomTom.

Det har, for å si det pent, ikke vært en oppgradering.

Brukere over hele verden rapporterer om feil og mangler ved kartene. Det dukker opp egne nettsider med de morsommeste feilene. Det meldes om dårligere kvalitet på satelittbilder enn man er vant til fra Googles applikasjon, om at steder, byer og bydeler mangler i kartene, eller befinner seg på feil sted, og om det som påstås å være direkte farlige mangler, som at sving-for-sving-navigasjonen sender folk helt andre steder enn til for eksempel sykehuset de trenger å finne i en fart.

Det kan virke som om både datagrunnlag og jobben Apple har gjort med det er for dårlig. Som Joe Nocera i New York Times påpeker, er dette en fadese på nivå med Mobile Me-lanseringen i 2008. Dengang skjelte Steve Jobs ut hele teamet bak produktet  - før han, ifølge biograf Walter Isaacson, sparket den prosjektansvarlige for åpen sal.

Nå er det Tim Cooks tur til å utvise lederskap. Mange av svakhetene ved selve kartapplikasjonen kan sikkert rettes opp.

Men det som virkelig skader Apples merkevare, er inntrykket som skapes av at selskapet ofrer brukervennlighet og kvalitet i det som oppfattes en revirkamp mot Google.

Google og Apple konkurrerer om å eie markedet for mobil databruk. Slaget om forbrukernes gunst står mellom Android og iOS. Ved å kaste ut Google fra markedets suverent mest populære smarttelefon, viser Apple at selskapet ikke ønsker å dele inntekter med hovedkonkurrenten.

MEN SAKEN har en annen side, som også knytter seg til den stadig mer brutale markedskampen mellom de to selskapene.

Det er ikke usannsynlig at Apple uansett ville gått for en egen kartløsning. Men som The Unofficial Apple Weblog påpeker, og som Ars Technica skrev allerede i juni, er det mye som tyder på at Apple ikke hadde noe valg.

Skal en moderne smartelefon være konkurransedyktig, må karttjenesten tilby gratis sving-for-sving-navigasjon. Men lisensen for utviklerplattformen, eller APIet,  til Google Maps har begrensninger som gjør at tredjeparts utviklere ikke får tilby sving-for-sving-navigasjon i Maps.

Ifølge Wall Street Journal ville Google ikke gjøre et unntak og lisensiere ut sving-for-sving-navigasjon i Maps til Apple.

Skulle Apple tilby en fullverdig navigasjonsløsning på iPhone, måtte man med andre ord lage den selv, eller kjøpe den fra andre enn Google.

RESULTATET
er en pr-katastrofe for Apple, reduserte mobilinntekter for Google (noe selskapet sikkert tar med et smil akkurat nå) og en dårligere karttjeneste for alle brukere av Apple-telefoner og nettbrett med iOS 6.

Slik sett er dette enda et eksempel på hvordan teknologiselskapenes bruk av lisenser og patenter i markedskampen gjør forbrukerne skadelidende - i det minste på kort sikt.

Men de mange feilene i Kart kan ikke Apple legge skylden på andre for. Selskapet har allerede beklaget, og lovet at den nettsky-baserte tjenesten kontinuerlig forbedres.

I mellomtida er det alltids Android, om du vil ha en telefon med en karttjeneste til å stole på.

Oppdatert: Flere lesere har påpekt at man fortsatt kan bruke Google Maps via nettleseren i iOS 6. Det er selvsagt riktig - det er bare å styre i retning maps.google.com.

STORE FORSKJELLER: Det er dukket opp en rekke eksempler på at kartapplikasjonene til Apple (t.v.) og Google (t.h.) viser store forskjeller i kvalitet. Mange brukere klager dessuten over feil og unøyaktig informasjon i Apples kart. Foto: Skjermdump
STORE FORSKJELLER: Det er dukket opp en rekke eksempler på at kartapplikasjonene til Apple (t.v.) og Google (t.h.) viser store forskjeller i kvalitet. Mange brukere klager dessuten over feil og unøyaktig informasjon i Apples kart. Foto: Skjermdump Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media