KOMMENTARER

Hemmelighold beskytter skurkene:

Derfor navngir vi konkursgjengangerne

Når sjansen for å bli straffeforfulgt er liten, er åpenhet samfunnets viktigste våpen mot useriøse.

KONKURSKONGE: Håvard Nyvold er inne i sin fjerde konkurskarantene. Han er politianmeldt for gjentatte brudd på regnskapsloven, manglende regnskapsførsel og manglende innlevering av selvangivelse. Alle anmeldelser er henlagt av politiet. Mange har gått på tap i hans kjølvann. Foto: Privat
KONKURSKONGE: Håvard Nyvold er inne i sin fjerde konkurskarantene. Han er politianmeldt for gjentatte brudd på regnskapsloven, manglende regnskapsførsel og manglende innlevering av selvangivelse. Alle anmeldelser er henlagt av politiet. Mange har gått på tap i hans kjølvann. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet publiserer i dag et register over 638 personer som har aktiv konkurskarantene. Dermed åpnes konkursregisteret for aller første gang.

Konkursregisteret, som drives av Brønnøysundregistrene, er i praksis hemmelig. Det kreves fullt personnummer for å få vite om en gitt person har karantene. Noen liste får man ikke. Historiske karantener får man heller ikke.

Dagbladets register utgjør 95 prosent av dem som har karantene, forbud mot å være daglig leder eller styreleder i selskaper, akkurat nå. Hvordan vi har fått tak i denne informasjonen, framgår til slutt i denne kommentaren.

Hvorfor navngir vi de som har konkurskarantene? Fordi mange har et legitimt behov for å vite hvem de er og beskytte seg mot dem. Ikke alle er store skurker, men noen av dem er faktisk det. Og hvem vil hyre et firma der eksempelvis ingen fører regnskap?

Mye konkurskriminalitet blir aldri etterforsket. Det er ikke bra. Vi må likevel erkjenne at politiet aldri kan ta alle. Men at samfunnet aktivt skal beskytte folk som er uegnet til å drive forretningsvirksomhet eller som bevisst bedrar andre, behøver vi ikke godta. Misligheter blomstrer i mørke kroker. Åpenhet er et bolverk mot økonomisk kriminalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer