Derfor nekter hun deg å høre suksessalbumet på Spotify

- Jeg er ikke villig til å bidra.

VIL IKKE DELE: Taylor Swift har trukket all musikken sin fra Spotify. Nå forklarer hun hvorfor. Foto: Reuters / NTB scanpix
VIL IKKE DELE: Taylor Swift har trukket all musikken sin fra Spotify. Nå forklarer hun hvorfor. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Den amerikanske artisten Taylor Swift (24) gjør stor suksess med sin nyeste skive, «1989». 

Etter én uke, var over 1,28 millioner eksemplarer av albumet solgt, og dermed var Swift nær ved å sette rekord

Kanskje ikke så rart, for «1989» var aldri tilgjengelig for Spotify-brukere, og denne uka fjernet 24-åringen all musikken sin fra strømmetjenesten.

- Som et stort eksperiment Nå forklarer Swift hva årsaken til den noe drastiske avgjørelsen er, og svarer på påstanden om at albumet neppe ville hatt like høye salgstall om det hadde vært tilgjengelig for strømming.

- Det er umulig å spekulere i hva som hadde skjedd dersom jeg hadde strømmet det nye albumet. Alt jeg kan si er at musikken forandrer seg så raskt, og musikkbransjens landskap forandrer seg så raskt, at alt nytt, som Spotify, virker som et slags stort eksperiment, sier hun til Yahoo Music og legger til:

- Og jeg er ikke villig til å bidra med mitt livsverk til et eksperiment jeg føler at ikke kompenserer skribentene, produsentene, artistene og skaperne av denne musikken. Og jeg er bare ikke med på å vedlikeholde denne oppfatningen av at musikk er verdiløs og bør være gratis.

Den Grammy-belønnede artisten bedyrer at hun forsøker å holde sinnet åpent, og at hun synes det er viktig å være en del av framgangen i musikkbransjen.

- Men jeg synes virkelig at det fortsatt er verdt å diskutere om dette er faktisk framgang, eller om det er å ta ordet «musikk» ut av musikkbransjen. 

- Føltes ikke riktig Førstesingelen fra «1989» - «Shake It Off» - var imidlertid tilgjengelig for Spotify-brukerne, sånn i utgangspunktet, etter at Swift ble oppfordret til å prøve det for å se hvordan det føltes.

- Det føltes ikke riktig for meg. Jeg følte at jeg sa til fansene mine: «Hvis du lager musikk en dag, hvis du lager et bilde en dag, kan noen bare gå inn på et museum, ta det av veggen, rive et hjørne av det, og så er det deres, og de må ikke betale for det», sier hun, og videre:

- Jeg bestemte meg for å forandre måten jeg gjør ting på.

Spotify syntes imidlertid lite om dét, og har på sitt vis tryglet artisten om å komme tilbake. Så langt ser det altså ikke ut til å ha den effekten strømmetjenesten håpet på.