Derfor okkuperer vi Stortinget

Politikerne må ta den økonomiske styringen tilbake.

Ny retning: « Det er disse vi møter opp for i dag: De 99 prosentene som trenger å bli hørt», skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra  demonstrasjonene på Wall Street i New York. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Scanpix
Ny retning: « Det er disse vi møter opp for i dag: De 99 prosentene som trenger å bli hørt», skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra demonstrasjonene på Wall Street i New York. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Protestene i kontinental-Europa og USA fyller et tomrom i vårt representative demokrati. Via Spania og Hellas til byer på tvers av USA har den arabiske våren nå også kommet til Norge. I dag markeres den på Eidsvoll plass og hundrevis av steder verden over.

«De få rike landene har forsvunnet. Igjen står noen få rike mennesker», sa Naomi Klein til folkemassene i Zuccotti-parken ved Wall Street sist uke. Demonstrantene i New York protesterer mot grådighet og korrupsjon. Én prosent av befolkningen i USA eier 99 prosent av de økonomiske verdiene.

Bakgrunnen til de mange som i dag samles foran Stortinget er ulik. Undertegnedes motivasjoner er grønne, men den nye folkebevegelsen har alle farger i flagget. Felles har vi en grunnleggende systemkritikk. Noe er galt med vårt økonomiske og politiske system. Verdensøkonomien driftes i dag på et formidabelt demokratisk underskudd. Samtidig øker de sosiale forskjellene også her til lands.

Som grønne og engasjerte mener vi Norge kan spille en viktig rolle for en mer rettferdig og bærekraftig verdensøkonomi. Uføret i verdensøkonomien er en mulighet for politisk satsing på ei framtid med sosial og økologisk bærekraft. Dette krever at de rette aktørene ser sammenhengen mellom klima, økologi, rettferdighet og langsiktige arbeidsplasser. I EU har De Grønne blant annet lansert kravet om en «Green New Deal», en grønn krisepolitikk som skal investere i langsiktige løsninger og grønne arbeidsplasser som svar på klima- og ressurskrisen. Vi mener en slik modell er mer demokratisk og vil forvalte naturen bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer