DEBATT

Derfor omfavner de Trump

Ei ny bok forteller historien om den hvite underklassens liv i USA gjennom 400 år.

WHITE TRASH: Hvit fattigdom og såkalt white trash i USA er mesterlig beskrevet i filmen «Winter’s Bone (2011), som ga Jennifer Lawrence en Oscar-nominasjon. Foto: Filmweb
WHITE TRASH: Hvit fattigdom og såkalt white trash i USA er mesterlig beskrevet i filmen «Winter’s Bone (2011), som ga Jennifer Lawrence en Oscar-nominasjon. Foto: Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Nancy Isenbergs bok «White Trash. The 400-Year Untold History of Class in America» har hun listet opp 22 synonymer for white trash, hvit søppel, som oftest blir brukt om de hvite som fortsatt strømmer til Donald Trumps valgmøter. Oversatt til upresis norsk finner man bl.a. tomsing, kjeltring, rakkerpakk, utskudd, berme, slubberter, de degenererte, campingvogn-søppel, leir-etere (clay-eaters), skitfolk og hvite negre.

De er mange, de er sinte og lett antennelige. De har liten eller ingen utdannelse. I alle år har de hatt høyest dødelighet, dårligst helse og elendig økonomi. De har aldri hatt noen som har talt deres sak. Før nå. Derfor flokker de seg begeistret rundt Donald Trump.

De fattige hvite i Amerika er den sosiale gruppe som har hatt og fortsatt har de laveste forhåpninger til framtida. De topper selvmordstatistikken. Verken venstre- eller høyresiden i amerikansk politikk føler noen forpliktelse til å hjelpe dem opp og fram.

I kretsen rundt det toneangivende konservative tidsskriftet National Review ser man de fattige hvite som den viktigste årsaken til at denne i deres øyne useriøse og ikke-konservative oppvigleren Trump har kunnet gjennomføre det de kaller «en fiendtlig overtakelse» av det Republikanske partiet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer