DEBATT

Derfor ønsker jeg Dalai Lama velkommen

Regjeringens og presidentskapets oppførsel er skammelig.

MODIG: Dalai Lama er flere ganger mottatt i Det hvite hus hos president Barrack Obama, sist nå i februar. Her i 2010, samme sted.  Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Scanpix
MODIG: Dalai Lama er flere ganger mottatt i Det hvite hus hos president Barrack Obama, sist nå i februar. Her i 2010, samme sted. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 7. mai kommer fredsprisvinneren Dalai Lama til Oslo på et privat besøk for å markere at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris. Jeg ser det som helt naturlig at også representanter fra det politiske Norge møter Dalai Lama ved denne anledningen, selv om det kan få følger for Norges forhold til Kina. Norge må aldri oppfattes å gå på akkord med vårt budskap om solidaritet med dem som kjemper kampen for menneskerettigheter.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Dalai Lama er et ikon for kampen for menneskerettigheter og menneskeverd, og fredsprisen fikk han for å ha stått i spissen for den ikkevoldelige motstanden mot Kinas okkupasjon av Tibet. Nobelkomiteen la i sin begrunnelse vekt på at «Dalai Lama bygger sin fredsfilosofi på ærefrykt for alt levende og på tanken om et universelt ansvar som omfatter så vel menneskene som naturen», og at han har gitt «konstruktive og fremtidsrettede bidrag til både mellomfolkelige konflikter, menneskerettighetsspørsmål og verdens miljøproblem».

Dalai Lama har ved tidligere besøk i Norge blitt møtt av representanter for regjering og øvrig politisk ledelse, mens både statsminister, utenriksminister og Stortingets presidentskap nå nekter - eller, som det heter i media, «ikke har tatt stilling til» - om de vil møte ham. Det er rett og slett skammelig, og jeg håper i det lengste at regjeringens representanter vil falle ned på at menneskerettigheter tross alt er viktigere enn handelsinteresser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer