Derfor piller med smak

TILSETNINGEN

av smaksstoffer i visse former for medisin øker brukervennligheten. Det har vært alminnelig kjent i årevis. En lang rekke produkter fra penicillinmiksturer via vitaminer til hostesaft har derfor i mange år vært tilgjengelige for forbrukerne enten på resept eller over disk med alt fra frukt- til lakrissmak. Felles for disse produktene er at det aktive stoffet i ren form smaker så vondt at å svelge dette ville være forbundet med direkte ubehag hvis det ikke ble gjort noe for å dekke til den fæle smaken. Medisin skal naturligvis ikke smake godt. Som ansvarlige produsenter må vi aldri gjøre det til en smaks-opplevelse i seg selv at ta medisin. Det ville være et helt feil signal å sende til brukerne. Men medisin skal heller ikke smake så dårlig at pasienten unnlater å bruke den. Men medisin skal alltid brukes og oppbevares med omtanke, og det er f.eks. foreldrenes ansvar å sikre at barn ikke uhindret har tilgang til noen form for medisin. Det kan vi som produsenter og helsefaglige rådgivere ikke si for ofte.

DERFOR ER DET

gledelig og relevant at Dagens Medicin (nr. 13/03) har innledet en debatt om det hensiktsmessige i å tilsette smak til medisin for å lette brukervennligheten, som for medisin beregnet til barn. Vi har i dag ikke kjennskap til undersøkelser som antyder at risikoen for forgiftningsskader er større for barn fordi legemidler er tilsatt smak slik at de i det hele tatt kan brukes. Det er heller ikke vist hvor mange barn som er forgiftet med paracetamol, men en ny undersøkelse ved overlege Kim Dalhoff ved Klinisk Farmakologisk avdeling på Rigshospitalet i København vil nå kartlegge omfanget. Et godt og viktig initiativ, som Nycomed hilser velkommen og naturligvis følger.