Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor prioriterer hun møll over menn

Stjerneskuddet Aurora Aksnes opptrer mandag foran åtte millioner amerikanere.

HET POTET: Aurora Aksnes er blant Norges mest populære popeksporter og har blant annet gjort det bra på hitlistene i England. Nå gir hun ut debutplata. 
Foto: Bent René Synnevåg
HET POTET: Aurora Aksnes er blant Norges mest populære popeksporter og har blant annet gjort det bra på hitlistene i England. Nå gir hun ut debutplata. Foto: Bent René Synnevåg Vis mer

(Dagbladet): En av Norges sterkest skinnende stjerner på musikkhimmelen akkurat nå, Aurora Aksnes (19), opptrer mandag foran åtte millioner tv-seere hos den kjente talkshowverten Jimmy Fallon - en knapp uke etter at Donald Trump har vært gjest i samme program.

- Jeg prøver å forberede meg ved å ikke tenke på det. Det er jo stort, men når alt kommer til alt er alle opptredener like viktige. Man blir fortalt at det skal bli mindre og mindre skummelt å være på tv, men jeg vet ikke helt, sier Aksnes til Dagbladet på telefon fra den tyske motorveien mellom Baden-Baden og Köln.

Managerkjeft Opptredenen kommer etter en lang rekke oppturer, med blant annet nobelkonsertopptreden, skryt fra verdenstjerna Katy Perry og å bli trukket fram av det store musikkmagasinet Rolling Stone som et av årets stjerneskudd. 

Før jul la også den digre varehuskjeden John Lewis 70 millioner kroner i potten for å lage årets julereklamefilm med Aksnes' coverversjon av Oasis' «Half the World Away» som et sentralt element. Men så slang plutselig den beryktede opphavsduoens tidligere manager Alan McGee med leppa og mente at Aksnes' Oasis-versjon var «søppel».

- Jeg synes det var gøy. Men det er jo litt rart det behovet for å si sin mening om alt. Og om man har sterke meninger, så roper man nok litt høyere enn ellers. Det er kanskje litt spesielt at en voksen mann har lyst til å uttrykke sin mening om en 19-åring fra Norge, men det er bare bra at folk er forskjellige og har ulike meninger. Det gjør bare livet mer interessant, sier den norske artisten.

- Har du hørt noe fra Oasis selv?

- Nei, det har jeg ikke. Men jeg synes faktisk litt synd på dem. Hvis noen hadde tatt en av mine låter, spilt inn en coverversjon uten at jeg hadde bedt om det og den så kom til å bli forbundet med jul hvert eneste år framover, så hadde jeg syntes det var litt kjipt. Og kanskje har ikke de som liker den nå et forhold til originalen heller. Men vi har samlet inn nesten 10 millioner pund til Age UK, en frivillig organisasjon som jobber for å bedre forholdene for eldre, med den coverlåten.

Tenker ikke på penger - Apropos penger. Merker du at lommeboka blir fetere med alt som skjer med deg for tida?

- Jeg vet ikke hvor mye penger det har blitt - mest fordi jeg tenker ikke noe over det. Men jeg ville jo merket det om vi plutselig måtte bo i telt på turné. Så lenge bandet mitt og jeg har det fint, så er det bra nok for meg, sier Aksnes. 

All reisinga har gjort at 19-åringen sluttet på videregående. Hun skulle egentlig bli fysiker.

- Det skjedde så mye med musikken at jeg måtte velge. Men det ser jo ut som at jeg har valgt riktig. Og så slapp jeg å være russ. Det er jeg glad for. Det passer ikke helt for meg.

Flaskemøll Og uten at Dagbladet insinuerer at det er noen automatikk i at kvinner trenger en partner til noe som helst, har all reisingen gjort at mange andre tenåringers favorittsyssel, kjærester, er bortprioritert fra Aksnes' liv. 

- Det er deilig å vite at det ikke sitter noen hjemme og venter på meg, at det ikke er noen jeg skuffer ved å ikke være til stede. Det har jeg ikke lyst til. Det er deilig å vite at jeg bare må ta hensyn til meg selv. Men jeg elsker veldig mange andre ting, som musikk, sjokolade, møll ...

- ... møll?

- Ja, de er så fine, om man ser dem på nært hold. Så fargerike. Det er rart at folk er redd for ting som ikke gjør dem noe. Jeg har med meg en nå i ei flaske, sier Aksnes.

Hyller raringene På fredag slippes debutalbumet «All My Demons Greeting Me As A Friend».

- Hva legger du i albumtittelen?

- Folk trenger ikke å forstå den setninga. Men den er en viktig for meg, selv om den kanskje er litt rart formulert. Det betyr at man må akseptere folk som de er. Akseptere at man kan skuffe både seg selv og andre. At alle har en historie de bærer med seg - på godt å vondt. Jeg begynte å skrive på tekstene da jeg var 10 år, så det er mange auroraer i forskjellige tilstander her. Å skrive disse låtene er bare en måte å takle virkeligheten på. Omformulere virkeligheten til noe vakrere enn den er, egentlig. 

På albumet er alle hennes «weirdos», altså raringer, på takkelista. Aksnes forteller at hun identifiserer seg med dem som føler seg litt utenfor - og at hun gjør det selv. 

- Det har jeg alltid gjort. Jeg visste jo allerede da jeg var liten at jeg så litt rar ut - sånn i klesveien. Og så har jeg alltid gjort ting som ikke har vært helt forventet. Men det har vært en fin trening til den bransjen jeg er i nå. Vi er alle rare på hvert vårt vis. Men vi har fått tildelt en mal på hva samfunnet mener er rett og sosialt akseptert oppførsel. Det er rart at man bryr seg så mye om hva andre synes om en, som på sosiale medier. Vi lever i en rar verden, sier artisten.