Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Derfor raste kvinner mot ny konsernsjef i Telenor

Svein Aaser har gjort Telenor og Sigve Brekke en bjørnetjeneste. Nå vil alle lure på om konsernsjefen ble kvotert inn.

 SKINNPROSESS:  Sigve Brekke blir presentert som ny konsernsjef i Telenor. Toppkandidat Berit Svendsen (til venstre) ble ikke en gang vurdert. Her sammen med tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og tidligere styreleder Svein Aaser.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKINNPROSESS: Sigve Brekke blir presentert som ny konsernsjef i Telenor. Toppkandidat Berit Svendsen (til venstre) ble ikke en gang vurdert. Her sammen med tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og tidligere styreleder Svein Aaser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Mange stusset over de sterke reaksjonene da Telenor i vår utnevnte enda en mannlig konsernsjef i et statsdominert selskap. Vanligvis utløser dette bare oppgitte sukk på bakrommet blant dem som er opptatt av slikt, men denne gangen blåste de ut offentlig.

Makan! Fnyste rederieier Elisabeth Grieg og avslørte at daværende styreleder Svein Aaser, en sentral maktperson i norsk næringsliv i flere tiår, er notorisk kjent for å velge og omgi seg med menn. Påfallende mange kvinnelige ledere hyllet utbruddet og sa seg enig. En av toppkandidatene i pressen, Telenor-direktør Berit Svendsen, var ublu nok til å si selv etter utnevnelsen at, selvsagt hadde hun hatt lyst på jobben.

Hva gikk det av dem? Nyttige idioter for Gutteklubben Grei ilte til for å forsvare valget og fordømme kritikerne. Et stort internasjonalt selskap som Telenor må selvfølgelig velge den beste kandidaten uavhengig av kjønn. Nå må gærne feminister slutte med dette kvinnemaset. De hadde ikke peiling på hva som hadde skjedd, men tok det for gitt at styret hadde gjort en ordentlig jobb. Snakk om å være ukritisk og på lag med konservative krefter. Nå fremstår det som utrolig pinlig og uinformert.

For i dag avslørte VG endelig at hele utnevnelsen var en skinnprosess. Styret hadde for lengst bestemt seg for Sigve Brekke og gadd ikke vurdere kvinnelige kandidater, slik næringsminister Monica Mæland innstendig hadde oppfordret til. De ble ikke en gang innkalt til intervju. Det er kvinner vant til, men har til nå ikke blitt hørt når de hevder at det fortsatt er en forskjellsbehandling og en mannskultur i toppen av næringslivet.

Det oppsiktsvekkende er at Svein Aaser forsikret at flere kvinnelige kandidater hadde vært med til siste slutt i prosessen. Da han ikke slapp unna med bløffen, ringte han Berit Svendsen og ba henne si til pressen at hun hadde vært vurdert. Det nektet hun, naturlig nok. Du ringer ikke en konserndirektør og ber henne lyve for deg. Men Aaser må ha trodd han kunne slippe unna med et så eklatant forsøk på cover-up. Fordi kvinner til nå har vært selvutslettende lojale.

Det er det slutt på.

Monica Mæland angrer kanskje på at hun allerede har sparket Aaser, så hun ikke kan sparke ham igjen. Han ga ikke bare blaffen i sin største eiers ønske, men prøvde også å lure henne da det ble stilt spørsmål om det var det han gjorde. Aaser hevder i et innlegg i Dagens Næringsliv i morgen at VG tar feil, og at det var kvinnelige kandidater. Hvem det skulle være når ingen av de mest åpenbare er vurdert, er et mysterium. Det virker ikke troverdig, rett og slett.

Både Berit Svendsen og konserndirektør Hilde Tonne var på papiret vel så gode kandidater som Brekke. De hadde lengre Telenor-erfaring og bedre CV-er, selv før det ble avslørt at Brekke har fusket med sin. NHO-leder Kristin Skogen Lund var en tredje erfaren kandidat, om enn ikke like sterk. Svendsen kom angivelig til kort, fordi hun ikke har solgt kontantkort i Asia, men Tonne hadde internasjonal erfaring, hvis det var det avgjørende, som Telenor skriver i en pressemelding i dag, hvor kriteriene for konsernsjefjobben nærmest er en beskrivelse av Sigve Brekke.

Spørsmålet gjenstår, hvorfor ble tre kvalifiserte kvinner ikke seriøst vurdert av styrets hodejegerfirma?

Jeg har ingen grunn til å tvile på VGs fremstilling. Jeg kjenner deler av historien fra egne kilder. Jeg vet at det var stor frustrasjon den våren over at styret ikke gjennomførte en reell prosess, fordi Sigve Brekke allerede var utpekt som arvtaker av Aaser og sin forgjenger, Jon Fredrik Baksaas. Svendsen sa også internt, når medarbeidere heiet på henne, at glem det, det blir Brekke.

Det var grunnen til at reaksjonene var så sterke da utnevnelsen ble kjent. Kvinnelige ledere hadde fått nok. Først ble det sagt at kvinner ikke hadde riktig utdanning, så hadde de ikke erfaring nok, så ikke rett kompetanse, men selv når de har alle tre, blir de ikke en gang vurdert.

Det positive med VGs avsløring er at den viser at forskjellsbehandling fortsatt pågår i 2015. At Gutteklubben Grei eksisterer i beste velgående og ikke er en innbilning som kan avfeies. Hvis enøyde forsvarere av styrets rett til å velge den beste blant likemenn, kan begynne å innse det, er vi et stykke på vei.

For Telenor er det en lang vei å gå for å gjenvinne tillit etter Vimpelcom, CV-fusk og nå bekreftelsen på en mannskultur. Avsløringen skader ikke bare selskapet, men konsernsjefen. Slik det fremstår, ble han kvotert inn uten konkurranse som om han var arving i et familiefirma. Monica Mæland skal om litt utnevne Svein Aasers etterfølger. Det vil overraske meg om det er en mann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media