KOMMENTARER

Derfor sa lærerne egentlig nei

Frykten for kontortid er ikke den viktigste grunnen til at det blir lærerstreik.

KLART NEI: Lærernes nei til ny arbeidstidsavtale er rungende. Rekordmange deltok i uravstemningen og nær tre av fire stemte nei. Her Elisabeth Leth-Olsen (rødt skjerf), lærer på Brundalen skole i Trondheim, i en demonstrasjon mot KS i slutten av mars. Foto: Ole Morten Melgård
KLART NEI: Lærernes nei til ny arbeidstidsavtale er rungende. Rekordmange deltok i uravstemningen og nær tre av fire stemte nei. Her Elisabeth Leth-Olsen (rødt skjerf), lærer på Brundalen skole i Trondheim, i en demonstrasjon mot KS i slutten av mars. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Vi undervurderte stemningen blant lærerne», sa leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet til pressen da hun i dag presenterte resultatet av uravstemningen blant medlemmene.

Det blir lærerstreik i hele landet — unntatt i Oslo, der hennes fylkeskommunale kollega Terje Vilno har forhandlet fram en bedre avtale enn Lied klarte sentralt.

Stridens kjerne er først og fremst bestemmelsen som i forslaget til ny arbeidstidsavtale sier at lærerne skal være 7,5 timer på skolen hver dag. Den praktiske endringen for lærerne varierer, særlig i grunnskolen har mange allerede liknende dager. Motstanden skyldes like mye prinsippet om innskrenket fleksibilitet i et yrke der lange dager, krevende undervisningstimer og mye kveldsarbeid uansett er nødvendig. Muligheten til i stor grad å bestemme selv når og hvor det omfattende for- og etterarbeidet skal foregå, er nettopp noe av det som har lokket mange til jobben. For mange er fleksibiliteten del av lærernes sjel.

Rekordmange, to av tre medlemmer, har sagt sin mening gjennom stemmeseddelen. Nesten tre av fire av dem sa nei. Det er selvsagt et nederlag for forhandlingsleder Lied og Utdanningsforbundets ledelse, som anbefalte avtalen. En stor lærerstreik var nok heller ikke det regjeringen ønsket seg, da de gikk til valg på å løfte lærerne. Men først og fremst er det en krystallklar beskjed fra landets mange lærere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer