Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Forbud mot niqab og burka

Derfor sier FrP nei til niqab og burka i utdanningen

Vi vil støtte de liberale kreftene, og vil derfor ha forbud mot niqab og burka.

Foreign tourists wearing niqab have a rest on a bench in downtown Tbilisi on August 16, 2016.  / AFP PHOTO / Vano Shlamov
Foreign tourists wearing niqab have a rest on a bench in downtown Tbilisi on August 16, 2016. / AFP PHOTO / Vano Shlamov Vis mer
Meninger

Heldekkende plagg som niqab og burka har vært gjenstand for debatt i Norge ved flere anledninger. Grunnen til at Fremskrittspartiet ønsker et nasjonalt forbud mot dette i norske utdanningsinstitusjoner, er fordi vi mener det hemmer integrering, og at plagget i seg selv er kvinneundertrykkende. Vi kan ikke akseptere plagg som symboliserer et kvinnesyn som ikke hører hjemme i norsk kultur.

Harald Nesvik (FrP). Foto: Nina Hansen
Harald Nesvik (FrP). Foto: Nina Hansen Vis mer

I utdanningssammenheng skaper slike plagg identitetsmessige utfordringer fordi non-verbal kommunikasjon utgjør mellom 60 og 80 prosent av den totale kommunikasjonen. I mange sammenhenger vil det være avgjørende at man gjennom mimikk og ved kroppsspråk kan kommunisere og formidle dette. Dersom man snur problemstillingen på hodet; hvordan kan en lærer eller foreleser med slikt heldekkende plagg kommunisere fullverdig med elever og studenter?

For at hver enkelt skoleeier skal slippe å ta stilling til dette spørsmålet ved skolestart hver høst, ønsker vi et nasjonalt forbud mot slike heldekkende plagg. Dette kan la seg gjøre.

I juli 2014 gav nemlig den europeiske menneskerettsdomstolen, EMD, Frankrike medhold i at lovforbudet mot burka og andre plagg som dekker ansiktet er godt innenfor de europeiske menneskerettighetene.

Som en konsekvens av dette blusset debatten opp på ny, og Aps Jan Bøhler var plutselig på ballen igjen. Til tross for at Stortingsflertallet med Ap i 2013 avviste et slikt forbud. Nå teller vi 2016, og Ap har fremdeles ikke foreslått dette. De har heller aldri støttet Fremskrittspartiets ønske om forbud mot heldekkende plagg.

Heldekkende plagg er undertrykkelse av kvinner. Når man blir oppfordret eller tvunget til å dekke seg helt eller delvis til, undergraver man det åpne liberale demokratiet. Utdanningsinstitusjoner har tatt til orde for at man ønsker et slikt nasjonalt forbud.

Før helgen raste Bøhler mot regjeringen på bakgrunn av et skriftlig spørsmål. Bøhler med 11 års ansiennitet fra Stortinget kjenner godt til maktfordelingsprinsippet. Stortinget er det lovgivende organet hvor lover vedtas, regjeringen er den utøvende makt som skal gjennomføre de lovene Stortinget til enhver tid fastsetter. Om han ønsker endring og et forbud mot niqab i skolen, kan han i det minste støtte Fremskrittspartiets forslag om forbud mot heldekkende plagg når det fremmes i Stortinget.

Før helgen inviterte jeg Ap-leder Støre til møte for å høre om de ville støtte forslaget nå, og om de har endret mening- igjen. Det ønsket han ikke.

Når Stortinget åpner, vil Fremskrittspartiet derfor nok engang gi Ap en god anledning til å treffe et standpunkt i saken. De må nå under trontaledebatten allerede i oktober, svare et «ja» eller «nei» når Fremskrittspartiets stortingsgruppe fremmer forslag om å forby heldekkende plagg som niqab og burka i utdanningsinstitusjonene.

Som lovgivere kan vi velge å støtte de liberale og integreringsvillige blant innvandrerbefolkningen, eller vi kan velge å støtte de fundamentalistiske islamistene. For Fremskrittspartiet er valget enkelt: Vi vil støtte de liberale kreftene, og vil derfor ha forbud mot niqab og burka.

Dersom dette får flertall endres loven. I Stortinget er det nemlig ingen mulighet til å svare «tja» eller «vet ikke». Her er det «ja» eller «nei» til forslaget som blir votert over. Tiden er inne til å forby dette på nasjonalt nivå. Jeg ser frem til et klart svar fra Støre og Arbeiderpartiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media