Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor skriver «50 Shades»-forfatteren under falskt navn

Heter egentlig ikke E.L. James.

BESTSELGER: Tobarnsmoren E. L. James har tjent seg rik på sine tre erotiske bøker om milliardæren Christian Grey (27) og hans BDSM-forhold til den unge og uskyldige Anastasia Steele (22). - Kjendisstatus har aldri interessert meg, sier hun til Dagbladet.  Foto: NTB scanpix / Karel Prinsloo / EPA
BESTSELGER: Tobarnsmoren E. L. James har tjent seg rik på sine tre erotiske bøker om milliardæren Christian Grey (27) og hans BDSM-forhold til den unge og uskyldige Anastasia Steele (22). - Kjendisstatus har aldri interessert meg, sier hun til Dagbladet. Foto: NTB scanpix / Karel Prinsloo / EPA Vis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): - Jeg synes ikke at jeg er så pervers, egentlig. Jeg er en ganske vanlig dame, og at så mange kvinner har latt seg fascinere av fantasiene mine indikerer jo at jeg ikke er så pervers når alt kommer til alt. Alle liker å dagdrømme og disse bøkene er et produkt av mine, sier E. L. James, eller Erica Leonard som hun egentlig heter.

Dagbladet møter den britiske forfatteren på fasjonable Hotel Diplomat i Stockholm, der hun de siste dagene har holdt hoff for å promotere sine tre erotiske bestselgere. Over 40 millioner solgte eksemplarer har sikret henne en plass på Time Magazines årlige liste over verdens hundre mest innflytelsesrike mennesker. Takket være pseudonymet levde hun imidlertid et liv i skjul frem til en britisk tabloidjournalist i februar banket på døren med et smil om munnen og spørsmålet «E. L. James»?

Støttet av sønnene - Jeg kastet ham ut og tenkte faen, faen, faen. Kjendisstatus har aldri interessert meg. Da jeg fikk en agent sa jeg faktisk klinkende klart fra om at jeg ikke ville bli kjendis. Det funket ikke så bra, men jeg blir faktisk ikke gjenkjent så ofte. Jeg kan fremdeles ta undergrunnen.

- Hender det at du ser folk som leser bøkene dine der?

- Ja, hele tiden. Og jeg elsker det. Jeg pleier faktisk å snikfotografere dem med mobilen min. Jeg later som om jeg driver med noe helt annet og så knipser jeg i vei, sier hun.

Ønsket om en anonym tilværelse var først og fremst med sine to tenåringssønner i tankene.

- Jeg ville beskytte barna mine. Jeg ville ikke at de skulle bli mobbet på skolen fordi moren deres skriver erotiske bøker. Men jeg har hele tiden snakket åpent med den underveis, og de er veldig glade og støttende på mine vegne. De har ikke blitt ertet, og hvis de hører noe handler det stort sett om pengene jeg har tjent.

Det har blitt noen kroner tilsammen, selv om Leonard hevder at hun ikke merker så mye til det. Også i Norge har leserne lagt penger på disken for å lese om den utenomjordisk kjekke milliardæren Christian Grey (27), som innleder et erotisk forhold til jomfruen Anastasia Steel (22). Grey er glad i pisk og spanskrør og har han et eget «Smertens røde rom».

- Han er min klippe - Sønnene mine har ikke lest bøkene og er ikke interessert i å gjøre det heller. De vet at det er saftige og sexy saker, og saftige og sexy saker som kommer fra ens egen mor blir bare litt rart, sier hun.

Før bøkene ble utgitt - mens de fremdeles var såkalt fanfiction publisert på nettet - var det ektemannen gjennom 20 år, Neill Leonard, som sto for korrekturlesingen. Forfatteren omtaler ham spøkefullt som en «gretten gammel gubbe», men gir ham sin del av æren for suksessen.

- Han har vært fantastisk, og er min klippe i livet. Jeg er ikke så glad i oppmerksomhet og har egentlig ganske dårlig selvtillitt, men han er stikk motsatt. Før satt han hjemme og skrev og ble bittrere og særere for hver dag. Forfattere er bittre og sære, de er jo aldri ute blant folk, ler hun og fortsetter.

- Men nå har han akkurat utgitt en roman og han simpelthen elsker all oppmerksomheten det medfører. Det er ganske morsomt at vi er så forskjellige.

Blåser i kritikken Anmelderne har vært nådeløse i sin kritikk av bøkene, men akkurat det gir Leonard en god beng i.

- Jeg tenker at anmeldere stort sett er folk som er sure fordi ingen vil utgi bøkene deres.

- Og de som mener at du normaliserer BDSM-sex?

- For noen er jo det normalt, he-he. Jeg er opptatt av sikker og samtykkende sex, og det er også noe hovedkarakterene diskuterer i bøkene. Men hvis folk har lyst til å prøve å dominere eller å bli dominert i senga, så vær så god, gi det et forsøk. Utforsk ting, for det er veldig gøy, oppfordrer hun.

Forfatteren er for travel til at hun rekker å skrive, men planlegger flere erotiske bøker. Om leserne får oppfylt sitt ønske om en fjerde bok i «Fifty shades»-serien, er likevel uvisst.

- Man skal aldri si aldri. Men hvis man har løst alle konfliktene mellom karakterene er det ingen historie igjen å fortelle. Jeg gidder ikke å skrive en «så gikk vi på butikken og så hadde vi mer kinky sex»-bok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media