Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor skulle Ronja Røverdatter egentlig aldri filmatiseres

Ble opprinnelig stoppet av dødsfall i produksjonen.

STOR SUKSESS: Ronja Røverdatter er kanskje en av Astrid Lindgrens mest populære karakterer. Foto: NTB Scanpix
STOR SUKSESS: Ronja Røverdatter er kanskje en av Astrid Lindgrens mest populære karakterer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Astrid Lindgrens bøker har blitt elsket og hyllet verden over i flere tiår. Blant annet er Ronja Røverdatter en folkekjær karakter for de fleste.

Hun dukket først opp i bokform i 1981. At hun senere ble filmatisert i 1984, er imidlertid ingen selvfølge.  

Opprinnelig hadde Lindgren nemlig begynt å samarbeide med regissøren Olle Hellbom om mulig filmatisering, allerede før boka var ferdig.

Våren 1982 jobbet han blant annet med finansieringen, å finne medarbeidere og en passende innspillingsplass til filmen, før han plutselig døde av kreft i magen sommeren 1982. 

- Ville aldri filmatisere igjen Dermed ble det også besluttet at filmen ikke skulle lages.

- Vi var alle dyp sorg etter hans bortgang, og Astrid Lindgren ville ikke fortsette å gjøre filmer på sine bøker etter dette, til tross for at vi allerede hadde kommet i gang med produksjonen, sier produsent Waldemar Bergendahl til Aftonbladet.

En kvinne ved navn Mona Haskel ble imidlertid redningen. Hun var sekretæren til det som senere skulle bli filmens regissør, nemlig Tage Danielsson. 

- Hun kom til meg og spurte om vi hadde spurt Tage om han ville gjøre filmen. Jeg trodde ikke han var åpen for å gjøre en barnefilm, men jeg ringte ham opp, og så sa han at han ville tenke på det. Både Astrid og Tage respekterte hverandre, så Astrid sa nesten ja umiddelbart. Det samme gjorde Tage, sier Bergendahl til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling