Derfor slår jeg ring rundt synagogen

Jøder og muslimer er bragt sammen av skjebnen. Vi må lære oss å leve sammen.

MARKERING: Hassan Raja, Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad og Ali Chishti har sammen med flere andre unge muslimer tatt initiativ til en samling utenfor synagogen i Oslo på lørdag. Foto: Oda Leraan Skjetne / Michael Probst / AP / NTB Scanpix
MARKERING: Hassan Raja, Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad og Ali Chishti har sammen med flere andre unge muslimer tatt initiativ til en samling utenfor synagogen i Oslo på lørdag. Foto: Oda Leraan Skjetne / Michael Probst / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En uke har gått siden terrorangrepet på i København der blant annet den danske jøden Dan Uzan ble drept. I Frankrike har jøder blit ofre for terror i både Paris og Tolouse. Når mennesker blir drept på grunn av sin identitet vitner det om noe grunnleggende galt med terroristenes menneskesyn.

Midt i all elendigheten har noen muslimske ungdommer i Norge tatt internasjonale medier med storm. 17 årige Hajrah Arshad og seks andre står bak lørdagens markering utenfor synagogen der det skal dannes en fredsring rundt synagogen. Dette er ikke bare å snu ryggen til ekstremister i våre rekker som prøver å definere vår tro. Bevisst eller ubevisst er det samtidig et steg for å gjenopplive en glemt tradisjon i den muslimske verden.

Jødenes tilstedeværelse i Norge kan dateres tilbake til årene etter inkvisisjonen da en gruppe portigisiske jøder fikk innpass i Norge. På samme tid sendte det ottomanske kalifatet sine flåter for å redde jødene fra det iberiske halvøy. De ble bragt til sikkerhet i  Midtøsten. De bosatte seg i Jerusalem, Hebron og Safed. Under ottomanerne blomstret Safed som et teologisk senter for jødisk lære og aspirerende rabbinere strømmet til. I Jerusalem ble de ønsket velkommen av Sultan Suleman som vasket klagemuren med rosevann før stedet ble innviet som bedeplass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.