SKRIVETRØBBEL: Karl Ove Knausgård har slitt med skrivesperre i perioder, forteller han i ei ny intervjubok. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
SKRIVETRØBBEL: Karl Ove Knausgård har slitt med skrivesperre i perioder, forteller han i ei ny intervjubok. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer

Derfor slet han med å skrive «Min kamp 6»

Karl Ove Knausgård snakker ut om skrivesperrene i ny bok.

Om en drøy måned kommer bind seks i Karl Ove Knausgårds romanserie «Min kamp», etter å ha blitt utsatt i ett år. I ei ny intervjubok av Hans Olav Brenner, forteller Knausgård hvorfor det har tatt så lang tid.

«Jeg hadde veldig skrivesperre før jeg debuterte. Jeg klarte rett og slett ikke å skrive», forteller Knausgård i boka «Om å skrive», der Brenner har intervjuet norske forfattere om hvordan de jobber.

Kom ut av det
Knausgård forteller at det løsnet med debutboka «Ute av verden», men etter den gikk det fire år før han fikk det til igjen. Og omkring fire nye år etter bok nummer to.

«Og nå opplever jeg det samme igjen. Nå har jeg skrevet fem bøker veldig fort, og så har jeg kommet ut av det. Jeg vil ikke gjenta meg selv, men denne gangen kan jeg heller ikke skrive noe helt nytt, siden det skal være den siste boka i en serie», forteller Knausgård.

Klar i november
Han fortsatte å skrive, men slet med å finne tilbake til «det helt sentrale».

«Dette er jo et prosjekt som handler om å være så oppriktig som mulig, men plutselig har det blitt en hel offentlighet rundt det, og dermed har det også blitt mye vanskeligere for meg å vite hva som er sant», sier han i boka.

Intervjuet ble gjort i sommer, og det må ha løsnet etter hvert, siden Knausgård leverte fra seg manus tidligere denne måneden. Forlaget Oktober opplyser at boka vil komme ut i november.