Asap Rocky-dommen

Derfor slipper han fengsel

Rapperen Asap Rocky og to i hans følge er funnet skyldig i vold.

DOM: Asap Rocky ble dømt for mishandling i Stockholm tingrett, men slipper å sone i fengsel. Hans forsvarer Slobodan Jovicic forteller at de er skuffet. Video: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble det kjent at rapperen Rakim Mayers, bedre kjent som Asap Rocky, ble funnet skyldig i vold. Det samme gjelder to personer i hans følge.

De tre dømmes til betinget fengsel, altså slipper de soning.

Det finnes både skjerpende og formildende aspekter ved saken, sier dommer i saken, Per Lennerbrant, under pressekonferansen i Stockholm tingrett onsdag.

- Tingretten mener ikke det har vært en mishandling av så alvorlig karakter at det må dømmes ubetinget fengselsstraff, sier Lennerbrant.

Rapperens mor, Renee Black, sier følgende når den svenske avisa Expressen spør om hun har fått med seg situasjonen:

- Det føles ikke bra i det hele tatt. Jeg kan ikke si mer om det akkurat nå, sier hun til Expressen.

STØTTET SØNNEN: Renee Black, Asap Rockys mor, i Stockholm under rettssaken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STØTTET SØNNEN: Renee Black, Asap Rockys mor, i Stockholm under rettssaken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Betinget fengsel

Alle de tre mennene nektet straffskyld i retten, og påberopte seg nødverge.

I dommen heter det følgende:

«Ved en samlet bedømmelse anser tingretten at mishandlingen ikke har vært av så alvorlig karakter at fengsel må overveies som reaksjon i første omgang. Reaksjonen blir derfor betinget dom.

Ettersom det ikke finnes tilstrekkelige grunner til fengselsstraff skal det heller ikke overveies å kombinere den betingede dommen med samfunnstjeneste.»

Bøter er heller ikke aktuelt som en del av straffen:

«Gitt at de tiltalte har vært varetektsfengslet i 31 dager skal den betingede dommen ikke kombineres med bøter, i henhold til Høyesteretts praksis.»

Forsvarer: - Skuffet

- Vi nådde fram, men ikke hele veien, sier Asap Rockys forsvarer Slobodan Jovicic på en pressekonferanse rett etter at dommen ble kjent.

KOMMENTERER DOMMEN: Slobodan Jovicic, Asap Rockys forsvarer. Her avbildet i forbindelse med rettssaken i slutten av juli. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KOMMENTERER DOMMEN: Slobodan Jovicic, Asap Rockys forsvarer. Her avbildet i forbindelse med rettssaken i slutten av juli. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hva han tror artisten mener om dommen, sier han:

- Vi har pratet om alternativene og jeg tror at han er takknemlig for at han er hjemme og for at han er blitt trodd, om enn ikke hele veien. Men vi er skuffet over at vi ikke har nådd hele veien fram, sier Jovicic.

Ifølge Expressen sier Jovicic at Asap Rocky nå må ta stilling til om han ønsker å anke eller ikke.

- Han kommer tilbake til Sverige. 100 prosent, sier Jovicic.

Til Expressen kommenterer den svenske stjerneadvokaten Leif Silbersky at man ikke bør anke denne dommen. Han beskriver dommen som velskrevet og logisk.

VISER ANGREPET: Denne videoen viser en ny del av angrepet som Asap Rocky er tiltalt for. Video: Expressen Vis mer

- Jeg kan ikke tenke meg at man vil få et bedre resultat i Hovretten (tilsvarende norsk lagmannsrett, red.anm), sier Silbersky til den svenske avisa.

Lavere erstatning enn ønsket

Fornærmede krevde i utgangspunktet erstatning på 139 500 kroner.

Dommer i saken, Per Lennenbrant, sier at retten har vurdert det som at den fornærmede 19-åringen ikke har bevist at han har hatt inntektstap som er så stort som det han påsto.

Retten legger heller ikke til grunn at alle skadene som vedkommende har beskrevet er påført på den måten som det ble påstått.

Dermed skal de tiltalte betale 12 500 kroner i erstatning til fornærmede. De tre skal også betale saksomkostninger til staten.

ASAP ROCKYS FORKLARING: Hør Asap Rockys egne ord om kvelden der slagsmålet fant sted. Video: Expressen. Vis mer

Tingretten: Ikke nødverge

Under pressekonferansen i Stockholm tingrett beskriver rettens ordfører Per Lennerbrant saken som kompleks.

Et sentralt spørsmål i saken har vært hvorvidt Asap Rocky og de to andre personene i følget handlet i nødverge eller ikke.

- Tingretten fester i den delen tiltro til det to unge kvinner fortalte under rettssaken. På bakgrunn av det de har fortalt, mener tingretten at det ikke var noen nødvergesituasjon, sier Lennerbrant.

EKSPERT: Fredrik Sjöshult, Expressens krimekspert, har tidligere uttalt seg til Dagbladet om nødvergen som Asap Rocky og de to andre tiltalte har påberopt seg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
EKSPERT: Fredrik Sjöshult, Expressens krimekspert, har tidligere uttalt seg til Dagbladet om nødvergen som Asap Rocky og de to andre tiltalte har påberopt seg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Tingretten mener at de tiltalte ikke kan ha trodd at de befant seg i en nødvergesituasjon, som de hevdet.

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan svensk rettsvesen opererer med en helt spesiell juridisk form for nødverge, som ikke krever at du faktisk er truet.

- Det handler om at man tror at man er i en truende situasjon. Selv om man kanskje ikke er det, så er det en subjektiv bedømming som går ut på at man opplever at man er truet. Om man gjør det, da kan man frikjennes for lovbrudd i Sverige, forklarte Expressens krimekspert Fredrik Sjöshult før dommen falt.

INNRØMMELSE: Asap Rocky innrømmer nå å ha plukket opp flasker de fant på bakken, men påstår at de gjorde det for at fornærmede ikke skulle få tak i de. Video: Expressen. Vis mer

Ikke slått med flaske

Fornærmede sier at han tidlig fikk et slag i hodet med en glassflaske. Her er det ulike forklaringer på hendelsesforløpet.

- Tingrettens samlede vurdering er at de tiltalte ikke har slått fornærmede i hodet med en glassflaske, sier Lennerbrant.

Retten legger altså til grunn at fornærmede har blitt mishandlet med slag og spark, men ikke med verken hele eller knuste glassflasker.

Det er ikke bevist at Asap Rocky har handlet sammen og etter avtale med de to andre tiltalte. Rapperen dømmes derfor bare for sine egne handlinger.

De to andre har handlet sammen og i enighet, slår tingretten fast.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer