Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor snudde Aniston om Instagram

Venninna Reese Witherspoon overbeviste Jennifer Aniston om fordelene ved sosiale medier.

DRAMA OM TV: Jennifer Aniston spiller en TV-showvert under stort press i «The Morning Show». Video: Apple Tv+ Vis mer

Når dette intervjuet begynner, er ikke Jennifer Aniston på sosiale medier. Men når det slutter, er hun det.

Den tidligere Friends-stjerna sitter i et rom sammen med Reese Witherspoon, som hun samarbeider med i tv-serien «The Morning Show», Apples første forsøk på å innta strømmebransjen.

Tar kontroll selv

Anistons blå øyne utvider seg når hun hører Witherspoon snakke om hvordan direkte kontakt med publikummet sitt gjennom Twitter og Instagram har forandret hennes verden. Witherspoon har på seg knallrosa bukser som matcher Iphone-coveret hennes.

- I fjor meldte de om at både Jennifer Garner og jeg var gravide, på forsida av en tabloidavis. Så hun og jeg bestemte oss for å poste det i våre sosiale medier. Jeg spurte henne direkte: «Vel, Jen, er du gravid? For jeg er ikke det. Ville det ikke være søtt om vi fikk barn samtidig?». Så forsvant hele greia, sier Witherspoon,

- Bare sånn?

- Bare sånn, sier Witherspoon, som har samlet opp 19,5 millioner følgere på Instagram.

- For 15 år siden ble imaget vårt laget av en journalist. Nå har vi muligheten til å ha kontroll på vårt eget narrativ, sier hun.

- Det tiltaler meg. Jeg må komme meg på sosiale medier, sier Aniston.

Vil vise det kaotiske

Ekteskapene hennes med Brad Pitt og Justin Theroux, og det at hun ikke har «lyktes» med å få barn, har vært temaet for endeløse artikler i ukebladene. Det gjør «The Morning Show» enda mer overraskende, fordi hun spiller en TV-showvert som det mannlige sjefsteamet har beskrevet som «fordi sin storhetstid».

POPULÆR: «Og nå er vi Instagram FRIENDS også. Hei Instagram», skriver den amerikanske stjerna Jennifer Aniston (50) på bildedelingstjenesten. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg ville at det skulle føles sårbart. Jeg ville vise det rå, kaotiske og uflatterende. Dette er en kvinne som holder tingene sammen. En av utfordringene for min karakter er traumet og kaoset hun går gjennom i privatlivet, og hvordan hun preges av det emosjonelt, fysisk og mentalt, ved siden av den karakteren hun er når hun må komme seg opp, ta på seg et annet ansikt og smile til Amerika.

Karakteren hennes, Alex Levy, har strevd med en offentlig personlighet som hun har opprettholdt i 15 år. For Aniston er denne kampen veldig personlig.

Det er en rekke scener i de første episodene av «The Morning Show» hvor hun heller nedpå Red Bull og kaffe, eller holder tårene tilbake, og så går forbi en plakat med sitt eget brede smil. Gapet mellom oppfatningen og virkeligheten kommer tett på.

STJERNER: Reese Witherspoon og Jennifer Aniston spiller hovedrollene i «The Morning Show», der også Steve Carrell (t.v.) har en sentral rolle. Foto: NTB scanpix
STJERNER: Reese Witherspoon og Jennifer Aniston spiller hovedrollene i «The Morning Show», der også Steve Carrell (t.v.) har en sentral rolle. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg kan forholde meg til det. Det skjer så klart at du ikke vil at noen skal se deg, eller du ikke ønsker å bli fotografert eller gå ut av huset. Ingenting er som det ser ut i et glanset magasin.

Alders-fordommer

«The Morning Show», der Aniston selv er produsent, ser ut til å ha blitt laget for å strekke henne til det ytterste. Karakteren hennes bombarderes av aldersfordommer, de mannlige sjefene vil ha henne ut, og for å toppe det hele har partneren hennes på skjermen, Mitch (spilt av Steve Carell) fått sparken for seksuell trakassering.

Denne delen av historien kom til helt på slutten, sier Aniston.

- Showet eksisterte før metoo. Det skulle slå inn dørene i New Yorks medieverden og se bak kameraet på TV-showene. Men med en gang metoo-bevegelsen skjedde, endret debatten seg drastisk, sier hun.

- Vi tok det inn i manuset, og satt og tenkte på hvordan tonen i det burde være. Vi ville være ærlige og sårbare – den ser også på gråsonene rundt metoo. Det er ikke svart-hvitt.

Metoo og gråsoner

Uten å gå for mye i detaljer, handler disse gråsonene om Carrells karakter, den skandaliserte TV-verten Mitch, og problemene som noen menn fra en visst tidsalder har hatt med å forstå hva de har gjort galt i metoo-tidsalderen.

- Han er bare en sjarmerende narsissist som tror alle vil ligge med ham, uten å skjønne at det er et maktforhold der som han utnytter, sier Aniston.

Spørsmålet er om showet vil bli bedre forstått av det amerikanske tv-publikummet enn det internasjonale, som er mindre kjent med morgenshowene som institusjoner i samfunnet, som NBCs «Today» og ABCs «Good Morning America».

I RAMPELYSET: Jennifer Anistons karakter Alex Levy lever av å være morgenfrisk på TV, men alt er ikke like glamorøst i kulissene. Foto: Apple TV +
I RAMPELYSET: Jennifer Anistons karakter Alex Levy lever av å være morgenfrisk på TV, men alt er ikke like glamorøst i kulissene. Foto: Apple TV + Vis mer

- Jeg tror ikke du trenger å vite så mye om amerikansk frokost-tv for å få noe ut av denne serien. Folkene i serien kommer fra ulike bakgrunner, har ulikt nivå av suksess og er alle veldig motivert, men målene deres kan gå på tvers av hverandre. Når de kolliderer, er det fascinerende. Hvis du noensinne har jobbet med eller for noen i et miljø med høyt press, vet du hva det handler om, sier Witherspoon.

«Kvinne-rivalisering»

Hun spiller Bradley Jackson, en reporter fra sørstatene som har havnet i toppen av tv-nyhetene etter at et klipp av henne som skjeller ut en person i en demonstrasjon mot kull går viralt.

Plutselig er hun havnet i en konflikt med Anistons karakter Alex, en rivalisering mellom to kvinner som finner sted side om side med seriens kritikk av mannsdominansen i bransjen.

- Noen spurte meg for noen uker siden om forholdet mellom dem. Det er ikke helt «Thelma & Louise», men heller ikke som i «All About Eve». Så hva er det da, spurte de. Da sa jeg: Visste du at det er tusenvis av ulike forhold som kvinner kan ha til hverandre. Og dette er bare ett av dem, sier Witherspoon.

Det er en underliggende ironi i serien, nemlig at lineær-TVs synkende innflytelse skyldes hvordan selskaper som Facebook, Google og Apple har forandret vår måte å konsumere nyheter og TV—innhold på. Det interessante er at både Aniston og Witherspoon, som vokste opp i de store studioenes tidsalder, blomstrer i den nye æraen.

- I virkeligheten er det sånn at strømmetjenesten har data på at publikum ønsker å se folk med ulik alder og bakgrunn. Det skaper nye muligheter for nye stemmer og fortellere. Jeg er enormt takknemlig for disse strømmetjenestene. Dette har forandret hele karrieren min, sier Witherspoon.

Og det ser ut til at det kan gjøre det samme for Aniston.

Strømmetjenesten Apple TV Plus lanseres i Norge 1. november, med «The Morning Show» som et av programmene.

Dette intervjuet er skrevet av Benji Wilson/TMG og oversatt av Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media