ALLTID FORTROLIGE: President Vladimir Putin og hans høyre hånd, Sergej Ivanov. Nå er han borte, og det er rystelser i Kreml. (Foto AP/Alexei Nikolskij/Scanpix
ALLTID FORTROLIGE: President Vladimir Putin og hans høyre hånd, Sergej Ivanov. Nå er han borte, og det er rystelser i Kreml. (Foto AP/Alexei Nikolskij/ScanpixVis mer

Derfor sparker Putin sin høyre hånd

Vladimir Putin har bokstavlig talt sparket sin høyre hånd. I alle år var Sergej Ivanov Putins skygge, nesten som en del av ham. Nå er høyre hånd borte, og det er rystelser i Kreml.

Meninger
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sparkingen av Sergej Ivanov som Putins stabssjef ble offentliggjort av de to sammen fredag formiddag. Begrunnelse som ble gitt var at Ivanov, ifølge Putin, hadde bedt om å få gå av det selv.

Mye tyder likevel på at noe ligger bak degraderingen til å bli presidentadministrasjonens ansvarlige for økologi og transport. Hvorfor skulle Ivanov ønske å fortsette i en klart underordnet posisjon i den presidentadministrasjonen han har ledet i nesten fem år?

Degraderingen er et dramatisk trekk som kom helt overraskende på de fleste Kreml-kjennere. Og ingen ble særlig klokere av Putins skryt av sin mangeårige venn.

Ivanov er også ute av presidentens mektige sikkerhetsråd, der han har vært et selvskrevent medlem siden Putin klatret mot toppen i den politiske pyramiden, og ble statsminister høsten 1999.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn