Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tidenes norske allsang:

Derfor spiller ikke Morten Abel
«Tore Tang» på konserter

Mods-hiten kan bli tidenes norske allsang.

ALLSANG-AKTUELL: Morten Abel er en av artistene som står på scenen i torsdagens «Allsang på grensen» på TV 2. Han skal framføre låtene «I år som i fjor» og «Tore Tang». Sistnevnte kan bli kåret til tidenes norske allsang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ALLSANG-AKTUELL: Morten Abel er en av artistene som står på scenen i torsdagens «Allsang på grensen» på TV 2. Han skal framføre låtene «I år som i fjor» og «Tore Tang». Sistnevnte kan bli kåret til tidenes norske allsang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALDEN (Dagbladet): Mens håndballspiller Camilla Herrem (31) synger om «Tore Tang» så ofte hun kan, er opphavsmannen betraktelig mer sparsommelig med framføringene.

Torsdag kveld gjør Morten Abel (55) et unntak, når han framfører den 37 år gamle Mods-låta på «Allsang på grensen» på TV 2.

«Tore Tang» er en av seks finalister i kåringa av tidenes norske allsang, i skarp konkurranse med «Levva livet» og «Lys og varme» av Åge Aleksandersen, «Idyll» av Postgirobygget, «Tore Tang» med Mods, «Elektrisk» av Marcus og Martinus og «To fulle menn» av Jokke og Valentinerne.

  • Stem lenger ned i saken!

Stas

Kåringa er et samarbeid mellom Dagbladet, Se og Hør og TV 2-programmet «Allsang på Grensen», og avstemminga er åpen fram til 3. august. Vinneren kåres uka etter.

- Det er litt stas, sier Abel om å være blant de seks finalistene som står igjen, blant 40 nominerte folkekjære sanger.

- «Tore Tang» er ei låt som tilhører en annen verden. Den tilhører publikum, alle trubadurene og pubene.

- Og Camilla Herrem?

Abel gliser.

- Hun har vært en fantastisk ambassadør.

SANGFUGL: Jorda er rund, himmelen er blå og Camilla Herrem synger om Tore Tang. Kos deg med denne videoen. Video: Fredrik Ø. Sandberg/ Foto Bjørn Langsem Vis mer Vis mer

Ikke på setlista

Til tross for at «Tore Tang» har over åtte millioner avspillinger på Spotify - mer enn noen av låtene fra Abels soloprosjekt -, står den ikke på setlista når han turnerer landet rundt i sommer og høst.

- Den er ikke en del av showet mitt. Jeg har et uttrykk, og vi er der nå at vi presenterer et nytt album, sier artisten, som slapp plata «Evig din» i mars.

- Den funker så godt live, så jeg føler ikke at vi trenger …

Abel blir stille.

- Koko allsang?

Han smiler.

- Nei, vi trenger ikke koko allsang. Men det er veldig gøy når det skjer, sier artisten, og forteller om den ville responsen Mods fikk under gjenforeningskonsertene på Viking stadion i 2012 og i 2017.

- Det er rørende vakkert. 25 000 som synger med, er en fin avslutning for ungdomsbandet ditt.

- Så det blir ikke flere konserter på Viking stadion?

- Det er alltid siste konsert, sier Abel og smiler lurt.

- Hvis folk vil det skal skje, er det ikke umulig.

Stolthet

Det er også en annen grunn til at 55-åringen ikke har tatt med «Tore Tang» på tur med soloprosjektet sitt.

- Det er noe stolthet i det. Da jeg brøt ut av band-settingen, hadde jeg noe å bevise, og da ville jeg gjøre det uten rennefart fra tidligere prosjekter.

Nå, over 20 år siden han debuterte som soloartist, er holdningen i ferd med å endre seg.

- Jeg har følt på det den siste tida, spesielt etter at jeg spilte en konsert sammen med Åge Aleksandersen, som spiller låter fra hele sin karriere. Jeg synes det er litt kult at en av de første låtene jeg skrev er en gigantisk hit. Det må jeg bare ta til meg.