«Nobel» på NRK 1

Derfor spiser de Bamsemums i «Nobel»

- Og nei, det er ikke produktplassering.

MY MUMS: I suksesserien «Nobel» på NRK 1, blir det spist en del Bamsemums, men det er ikke produktplassering, og heller en tilfeldighet som gjør at Bamsemumsen får ta del i TV-serien sier regissøren og prosjekredaktøren.   Foto: Eirik Evjen. 
MY MUMS: I suksesserien «Nobel» på NRK 1, blir det spist en del Bamsemums, men det er ikke produktplassering, og heller en tilfeldighet som gjør at Bamsemumsen får ta del i TV-serien sier regissøren og prosjekredaktøren.   Foto: Eirik Evjen.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

(Dagbladet): NRKs storsatsning, «Nobel - fred for enhver pris», har fått alle der hjemme til å benke seg foran TV-skjermen hver søndag, og har blitt godt mottatt av en rekke anmeldere, deriblant Dagbladets Marie Kleve, som ga serien terningkast fem.

Men ikke bare liker folk serien, det har blitt mye prat rundt et litt spesielt komponent som gjentatte ganger har dukket opp i de to første episodene som har blitt vist på TV.

Det blir nemlig spist en litt unormal mengde Bamsemums i den nye suksesserien.

- Et lite stykke Norge

I den første episoden ser man at den kvinnelige soldaten i troppen, Adelle, lokker med seg medsoldat Jon Petter, med nettopp Bamsemums. De kliner til og med mens de spiser bamsemums.

Er det produktplassering?

- Produktplassering er ulovlig i NRK, så jeg kan forsikre deg om at det ikke er snakk om produktplassering, sier prosjektredaktør i NRK, Tone Rønning.

BAMSEMUMS: Det blir fortært mye Bamsemums rundt bordet i TV-serien «Nobel», men nei, det er ikke snakk om produktplassering. Foto: Skjermdump NRK.
BAMSEMUMS: Det blir fortært mye Bamsemums rundt bordet i TV-serien «Nobel», men nei, det er ikke snakk om produktplassering. Foto: Skjermdump NRK. Vis mer

Både i første og andre episode dukker Bamsemumsen opp rundt bordet eller i kulissene, og også under minnestunden, da en av soldatene dør, spises det vaffler og Bamsemums.

- Vi har hatt en ambisjon om å lage et godt, vesentlig drama som speiler virkeligheten. Når vi bygger en karakter er handling, dialog, kroppsspråk, klær, stedet de er på, møbler og små-rekvisitter, inklusive Bamsemumsen små fortellerkomponenter som er med på å skape den karakteren, sier Rønning og legger til:

- At soldatene står der nede, langt hjemmefra, og spiser Bamsemums, får publikum tolke som de vil.

Bamsemums-patruljen

I en sms til Dagbladet torsdag kveld forteller regissør Per-Olav Sørensen, sin historie om Bamsemumsen

- Vi ville at Adella skulle friste Jon Petter med «noe». Det skulle være noe uskyldig over det hele. Men siden skuespillerne også måtte spise dette under opptak fikk de selv velge noe de likte, sier han og fortsetter:

FIKK VELGE: Regissør Per-Olav Sørensen forteller at skuespillerne selv fikk velge hvilket godteri de ville spise på settet, og da ble det fort mye Bamsemums.  Foto: Skjermdump NRK. 
FIKK VELGE: Regissør Per-Olav Sørensen forteller at skuespillerne selv fikk velge hvilket godteri de ville spise på settet, og da ble det fort mye Bamsemums.  Foto: Skjermdump NRK.  Vis mer

- Den dagen hadde vi litt ulikt på settet, og tilfeldigvis Bamsemums. Så da ble det Bamsemums. Altså en tilfeldighet.

Regissøren kan også fortelle at fristelsen kommer tilbake i serien i en annen sammenheng.

Så var det altså ikke en spesiell mening med at soldatene i «Nobel» spiser så mye Bamsemums.

Men det er kanskje ikke så langt unna forsvarets virkelighet med Bamsemums, selvom det ikke var bevisst fra «Nobel»-skapernes side.

Pressetalsmann for forsvarssjefen, Vegard Finberg, forteller nemlig til Dagbladet at de har en egen Bamsemumspatrulje i nettopp forsvaret.

- Ja altså Bamsemums-patruljen, eller BMP som vi kaller det, baserer seg ikke konkret på å hente Bamsemums, men muligheten for å komme inn på sivilt område, en butikk eller benisinstasjon for å kjøpe seg noe godt, sier han.

- Når du er soldat og har ligget åtte døgn på vidda under ett oppdrag, hender det at soldater får bruke kodeordet BMP og komme seg på butikken og kjøpe litt goder, derav navnet «Bamsemums».

Hvorfor de har valgt å spise så mye Bamsemums i Nobel, kjenner heller ikke Finberg til.

- Men det stemmer at det finnes en Bamsemums-patrulje innen forsvaret ja, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer