Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor spiste han kunstverket

Den gaffateipede millionbananen ble en snakkis - spesielt da den ble ulovlig spist.

SPISTE KUNSTEN: STUNT: Kunstneren David Datuna spiste den overmodne bananen som hang på et galleri i Miami. Nå forklarer han at det lå en viss protest mot kunstverket i performancen hans. Video: Ap/NTB scanpix Vis mer

En av de store snakkisene på kunstmessa Art Basel i Miami tidligere denne måneden var et verk av kunstneren Maurizio Cattelan kalt «The Comedian».

Verket, som består av en banan som er teipet på veggen med gaffateip, har tiltrukket seg både spydige kommentarer og mye penger: Tre eksemplarer av verket har blitt solgt for mellom 120 000 og 150 000 dollar hver - mellom 1,1 og 1,4 millioner kroner.

Men historien om verket tok enda en vending da den amerikanske performancekunstneren David Datuna gikk inn i galleriet, fjernet bananen og spiste den.

Datuna filmet så klart det hele på sin egen Instagram-konto, hvor han skrev:

«Kunst-performance av undertegnede. Jeg elsker Maurizio Cattelans kunst, og jeg elsker denne installasjonen. Den smakte nydelig», skriver han i videoens emnefelt.

- Likte ikke salget

I et intervju med The Guardian forklarer Datuna hvorfor han spiste bananen. Datuna forteller at han mener Cattelan er et geni, og at han likte banankunstverket godt.

- Men det jeg ikke liker, er at en banan koster 20 cent. Jeg syns det er en god idé å plassere den i et museum dersom den er gratis å se, men når du selger den for 120 000 dollar? Og så bestemmer deg for å lage en andre og tredje utgave, hvor den siste går for 150 000 dollar? Det er dumt, og ikke en god ting for samtida, sier Datuna til avisa.

Han mener at ved å spise kunstverket tok han kunsten til et nytt og dypere nivå enn Cattelan klarte.

- Jeg begynte å tenke: «Hva kan jeg gjøre med denne bananen? Hvordan kan jeg ta det til enda et nytt nivå? Og hvordan kan jeg også gjøre det på en komisk måte?» Så jeg spiste bananen, sier Datuna.

BLE ERSTATTET: Her er kunstverket erstattet med en ny banan, som publikummerne er like opptatt av å fotografere. Foto: NTB Scanpix
BLE ERSTATTET: Her er kunstverket erstattet med en ny banan, som publikummerne er like opptatt av å fotografere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mye oppmerksomhet

Stuntet til Datuna tiltrakk seg så mye oppmerksomhet at politiet måtte tilkalles for å holde orden, og en golvinstallasjon måtte fjernes midlertidig for å gi plass til publikum.

- La oss finne en ny banan. Han spiste ikke bananen. Det er en banan. Jeg spiste også en i går kveld, sier Emmanuel Perrotin, grunnleggeren av galleriet der verket henger.

Verket ble omgående erstattet av en ny, overmoden banan.

- Han ødela ikke kunstverket. Bananen er en idé, uttalte talsperson Lucien Terras ved Galerie Perrotin til Miami Herald.

Han forteller også at interessen for bananen har vært enorm - både før og etter at den ble spist.

- Denne bananen har blitt fotografert mer enn «Mona Lisa», sier han.

KUNST: Rødt glitter dekker to menskopper og én tampong på utstillingen «Muff Busters: Vagina Myths and How To Fight Them» på Vagina-museet i London. Slik blir utstillingen. Reporter: Emilie Rydning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gull-do

Maurizio Cattelan er kjent for humoristisk kunst, og det er ikke første gang verkene hans blir rammet av skandaler. I september ble verket «America» - et 18 karats gulltoalett - stjålet fra en utstilling i Blenheim Palace i England.

I en uttalelse gitt til Sky News fortalte kunstneren da at han først trodde det hele var en spøk, men at han etter å ha undersøkt nyheten forsto at det hele slett ikke var en «uvirkelig film».

- Jeg har alltid likt ransfilmer, og endelig er jeg en del av en. Kjære tyver. Dersom dere leser dette, fortell meg hvor fornøyde dere er med kunstverket, og hvordan det føles å tisse på gull, spøkte han videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media