Presidentvalget i USA:

Derfor spriker tallene

Joe Biden har for øyeblikket sikret seg flere valgmenn enn Donald Trump, men norske og internasjonale medier presenterer ulike tall på hvor nærme og langt unna de to er ved å bli USAs neste president. Nå forklarer medieekspert hvorfor.

ULIKE TALL: Mediehus verden over opererer med ulike tallfirmaer for å utrope vinnere og tapere av amerikanske delstater. Foto: AFP/NTB.
ULIKE TALL: Mediehus verden over opererer med ulike tallfirmaer for å utrope vinnere og tapere av amerikanske delstater. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det neglebitende presidentvalget i USA er langt fra over, og opptellingen av stemmer pågår fortsatt i flere amerikanske delstater.

I Dagbladets oversikt har Joe Biden i skrivende stund sikret seg 253 valgmannsstemmer, mens Donald Trump har 214. En presidentkandidat trenger minst 270 for å vinne.

Men om man klikker seg inn på NRKs eller amerikanske FOX News nettsider har Joe Biden sikret seg 264 valgmannstemmer, bare 6 stemmer unna seier.

HYLLER FORSIKTIGHET: Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen synes det er bra at mediehusene er mer forsiktige enn tidligere år med å utrope vinnere. Foto: UiB
HYLLER FORSIKTIGHET: Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen synes det er bra at mediehusene er mer forsiktige enn tidligere år med å utrope vinnere. Foto: UiB Vis mer

Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen forklarer nå hvorfor mediehusene har ulike tall, og hvorfor noen annonserer vinner og taper før alle stemmene er talt opp.

- Det er litt ulike måter og beregne dette på. Mediehusene har avtaler med forskjellige selskaper som leverer tall, prognoser og resultat, og i disse firmaene sitter det ulike folk, med ulike måter å regne og utrope vinneren på. Valget av selskapet har mye si. Noen er mer konservative i framgangsmåten enn andre, sier Iversen til Dagbladet.

- Kvalifisert gjetting

Dagbladet får tall og utroping av delstatsvinnere av selskapet Decision Desk HQ under presidentvalget, mens NRK erklærer automatisk en delstat som avgjort når Associated Press (AP) har «callet» resultatet i delstaten.

Den nåværende forskjellene mellom mediehusene på 264 og 253 valgmenn til Joe Biden, kommer av at Arizona står som sikker demokratisk seier hos AP, mens Decision Desk har staten registrert som demokratisk ledelse. Arizona har i alt 11 valgmenn.

I delstaten telles det fortsatt stemmer, og Donald Trump tar innpå. Hundretusenvis av utalte stemmer er «funnet» i en rekke av delstatens fylker. De gir presidenten håp om at han kan snu situasjonen i den historisk sett republikanske delstaten, som tallknuserne tidligere på onsdag erklærte vunnet av Biden.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 25.11.2020 17:18Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Iversen forklarer at tallfirma og mediehusenes egne tallknusere må basere mye av sine annonseringer og utregninger på gjetting.

- Hvis 85 prosent av stemmene er talt opp, og en av kandidatene leder godt, så må man ta en vurdering på om man tror den tendensen vil vedvare og om det er matematisk mulig med et annet resultat. Men man vet aldri helt. Det er en kvalifisert gjetting, for man kan ikke vite sikkert før alle stemmene er talt opp, sier han.

- Framstår som kaotisk

Iversen synes det er bra at norske og internasjonale mediehus har vært forsiktige med utrope vinnere for tidlig, og at det er uheldig både for resultatet og journalistikken om man må gå tilbake på et utropt resultat.

- Noen mediehus velger å la en stat som Arizona stå som vunnet, andre velger å ha den som usikker. Det er veldig dumt å måtte gå tilbake på resultatet når man har utropt en vinner. Det framstår som mer kaotisk for medieforbrukere, og alt av hopp, spesielt under dette valget, kan gi grobunn for frykten om at kandidatene forsøker å stjele valget. Men det er godt å se at fakta trumfer kappløpet om å være først, sier han.

Trumps advokat, Rudy Guiliani, langet ut mot valget i delstaten Pennsylvania. Han anklaget Demokratene for fusk og tok til orde for at det eventuelle valgresultatet er ugyldig. Vis mer

Iversen er overrasket over hvor forsiktige CNN og New York Times har vært med å utrope vinnere. Hos dem begge har Joe Biden sikret seg 253 valgmenn, mens Donald Trump har 214 hos New York Times og 213 hos CNN. Arizona er en usikker stat på begges oversikt, mens New York Times har tildelt ett av Maines delegater til Donald Trump.

- Også her hjemme synes jeg TV2 har vært mer forsiktige enn tidligere år. De har hatt en tradisjon om å være tidlige ute, og er veldig stolte av det. Det er veldig bra at journalister er ansvarlige, spesielt i denne situasjonen hvor det er så jevnt. Det er et ansvarlig valg, og metodisk ansvarlig av tallknusere. Det er viktig at vi husker på et kjent journalistisk uttrykk «if you are first and get it wrong, you are not first», sier Iversen.

Måtte gå tilbake

Selv om Iversen mener TV2 ikke har vært like kjappe på avtrekkeren som ved tidligere presidentvalg, var mediehuset nødt til å ta tilbake deres utroping av valgvinner i delstaten Georgia.

Rundt halv sju på morgenen onsdag meldte TV 2s tallknusere at Donald Trump vant Georgia - og dermed også at han tok alle 16 valgmennene, skriver Medier24.

INNSPURT: Valgsjef Richard Barron i Fulton County håper på å få resultatene fra de gjenværende poststemmene innen midnatt lokal tid. Video: AP Vis mer

Det viste seg derimot at det ikke var mulig å konkludere at Trump hadde vunnet staten. Torsdag pågår fortsatt opptelling i Georgia, og det er svært jevnt mellom kandidatene.

Til Medier24 sa redaksjonssjef Silje Hovland i TV 2 Nyhetskanalen dette:

- Det som skjedde var at det var mer stemmer igjen å telle enn det vi trodde og det var mindre tett i Atlanta enn vi var helt klar over. Når vi så det, så trakk vi det tilbake igjen. Det er klart det er utrolig mye som skjer samtidig i et så tett tidsrom, så det er mye å følge med på samtidig. For å være på den sikre siden, så trakk vi det tilbake igjen. Det mener vi var en ansvarlig handling, sa Hovland til Medier24.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer