Presidentvalget i USA:

Derfor spriker tallene

Joe Biden har for øyeblikket sikret seg flere valgmenn enn Donald Trump, men norske og internasjonale medier presenterer ulike tall på hvor nærme og langt unna de to er ved å bli USAs neste president. Nå forklarer medieekspert hvorfor.

ULIKE TALL: Mediehus verden over opererer med ulike tallfirmaer for å utrope vinnere og tapere av amerikanske delstater. Foto: AFP/NTB.
ULIKE TALL: Mediehus verden over opererer med ulike tallfirmaer for å utrope vinnere og tapere av amerikanske delstater. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det neglebitende presidentvalget i USA er langt fra over, og opptellingen av stemmer pågår fortsatt i flere amerikanske delstater.

I Dagbladets oversikt har Joe Biden i skrivende stund sikret seg 253 valgmannsstemmer, mens Donald Trump har 214. En presidentkandidat trenger minst 270 for å vinne.

Men om man klikker seg inn på NRKs eller amerikanske FOX News nettsider har Joe Biden sikret seg 264 valgmannstemmer, bare 6 stemmer unna seier.

Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen forklarer nå hvorfor mediehusene har ulike tall, og hvorfor noen annonserer vinner og taper før alle stemmene er talt opp.

- Det er litt ulike måter og beregne dette på. Mediehusene har avtaler med forskjellige selskaper som leverer tall, prognoser og resultat, og i disse firmaene sitter det ulike folk, med ulike måter å regne og utrope vinneren på. Valget av selskapet har mye si. Noen er mer konservative i framgangsmåten enn andre, sier Iversen til Dagbladet.

- Kvalifisert gjetting

Dagbladet får tall og utroping av delstatsvinnere av selskapet Decision Desk HQ under presidentvalget, mens NRK erklærer automatisk en delstat som avgjort når Associated Press (AP) har «callet» resultatet i delstaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer