Derfor står 2008 i ansikthårets tegn

Alle kårer årets beste plater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det gis ut hundrevis av skiver hver uke, men når året skal oppsummeres er de fleste musikkanmeldere — i hvert fall de under en viss alder - rørende enige om hvilke som gjorde mest inntrykk.

Ofte er det fire-fem titler som går igjen på de øverste plassene, og det er nok også tilfellet i år. I hvert fall om tendensen etter publikasjonen av de første listene for 2008 holder seg.

Og årets store vinner er en skjeggete gjeng fra Seattle.

Konservative Mojo
Det selvtitulerte debutalbumet til Fleet Foxes kom ut i juni, og ble belønnet med terningkast fem av Dagbladets anmelder. Den påfølgende konserten på Øya fikk full score.

Bandets tette hårvekst passer en gubberockete publikasjon som Mojo bra, og det er derfor svært naturlig at de også topper bladets rangering av året i år. Kompetent gitarbasert poprock dominerer også lista videre: The Last Shadow Puppets får andreplassen foran Paul Weller, Bon Iver, Nick Cave, The Hold Steady, Glasvegas og The Week That Was.

Én ikke-gitarbasert plate har imidlertid sneket seg inn på topp 10: The Bugs «London Zoo» er på niendeplass.

Neil Diamond gjør topp ti komplett, mens Dennis Wilson topper lista over årets beste reutgivelser. «Hvor blir det av hardrocken?», er et spørsmål som kommer i kommentarfeltet hver gang vi skriver om rangering av musikk. Vel, Mojo har i det minste funnet plass til både AC/DC og Metallica på topp 50.

De har også funnet plass til Seasick Steve, bluesmann bosatt i Norge .

Se hele Mojos liste her.

Uortodokse valg
For deg som synes Mojo kan bli i overkant mye for mye for spesielt interesserte, kan kanskje Q være et alternativ. De har også Fleet Foxes på lista, men bare på andreplass, bak Kings of Leons «Only By the Night».

Coldplay, Vampire Weekend, Glasvegas, Duffy, TV on the Radio, Elbow, Raconteurs og Nick Cave gjør topp ti komplett.

Se hele lista her

For feinschmeckere som ikke synes Q er spesiell interessant, kan kanskje Rough Trades liste by på noen titler du ikke har hørt om før. Den tradisjonsrike platebutikken kjører Bon Iver på topp, foran Fleet Foxes og Vampire Weekend - altså ganske typisk i innledningen.

Deretter følger de opp med mindre kjente White Denim, Metronomy, El Guincho, Benga, Zombie Zombie, Vivian Girls og Ladyhawke.

Se hele Rough Trades liste her.

Hip hop til slutt
De aller fleste musikknerder bruker lang tid på å lage en liste som både består av trygge valg og band som gir lista særpreg. Det gjelder bare å ikke prøve for hardt å skille seg ut.

Paste Magazines liste har riktignok både Vampire Weekend, Fleet Foxes og Bon Iver på topp 10, men det vakte stor oppsikt i noen få  smale og ekstremt bloggnerdete kretser da bladet kåret Se & Him-skiva «Volume One» til årets beste.

Gjennomgangstonen? De prøver bare å være spesielle.

Se hele Pastes liste her.

Én sjanger som har fått lite årsbeste-kred til nå i denne saken er hip hop. Derfor avslutter vi med å nevne at Blender Magazine har Lil' Waynes «Tha Carter III» på topp, og at topp ti også inneholder navn som Metallica, Randy Newman, Girl Talk og Hot Chip.

Og nei, de har ikke funnet plass til Fleet Foxes i det hele tatt.

Blenders liste finner du her.

Hvordan ser din liste ut?

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer