Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Derfor står vi sammen

Vi har en invitasjon til norsk fagbevegelse: Bli med og jobbe for et moderne arbeidsliv med muligheter for alle - også for dem som i dag står uten en jobb, men som vil ha en.

Vil samarbeide: «Vi er sikre på at fagbevegelsen deler de målene vi har med å løfte nye grupper av arbeidstagere fra utenforskap til jobb» skriver Erlend Wiborg (Frp, fra venstre),  Arve Kambe (H) og Sveinung Rotevatn (V) i Stortingets arbeids- og sosialkomite. Foto: Jacques Hvistendahl
Vil samarbeide: «Vi er sikre på at fagbevegelsen deler de målene vi har med å løfte nye grupper av arbeidstagere fra utenforskap til jobb» skriver Erlend Wiborg (Frp, fra venstre), Arve Kambe (H) og Sveinung Rotevatn (V) i Stortingets arbeids- og sosialkomite. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Debattinnlegg

I dag står mer enn 650 000 i yrkesaktiv alder helt eller delvis utenfor arbeidslivet. Mange av disse både kan og vil jobbe. Det er bra. Det som ikke er så bra er at de møter hindringer på veien, som er vanskelige å overkomme og som gjør at mange forblir i utenforskap.  

Dette ønsker vi å gjøre noe med. Vi mener det er en moralsk forpliktelse overfor dem som kan og vil, men som ikke får det til. De trenger en lettere vei inn i arbeidslivet. Det er også nødvendig at vi lykkes med at flere kan komme fra stønad og inn i arbeidslivet. Vi trenger arbeidskraften for å løse viktige samfunnsoppgaver, både i dag og i fremtiden.  

Som valgte representer for folket hører vi solskinnshistorier fra dem som har klart det de trodde var umulig. Vi hører også triste historier fra dem som føler at de stanger hodet i veggen og ikke kommer seg inn i arbeidslivet. Som representanter for de borgerlige partiene i arbeids- og sosialkomiteen har vi et mål om å skape et arbeidsliv med plass til flere og muligheter for alle.  

Norsk arbeidsliv har endret seg vesentlig fra 70-tallet da arbeidsmiljøloven ble vedtatt. Den gang var Norge et industrisamfunn, hvor det fremdeles var vanlig at kvinner var hjemmeværende. Arbeidsmiljøloven har vært viktig for den endringen vi har sett i norsk arbeidsliv de siste 40 årene. Nå står vi imidlertid overfor nye utfordringer: Ansatte får ikke godkjent sine turnusønsker og tvinges til å jobbe deltid, for å få hverdagen til å gå opp. Store, seriøse, offentlige arbeidsgivere er i mange tilfeller nærmest er avhengig av å bryte arbeidstidsbestemmelsene for å sikre brukeres behov. Og, på tross av gode og omforente intensjoner fra IA-avtalen om å inkludere flere mennesker som i dag er avhengig av trygd, er det en høy, skjult ledighet i Norge. Dette er tegn på at det er behov for å justere loven slik at den er tilpasset de utfordringene norske kvinner og menn i dag møter når de skal delta i arbeidslivet. Lykkes vi så sikrer vi lovens betydning og vi ruster Norge for fremtiden.  

I disse dager
starter vi behandlingen av to omfattende saker fra regjeringen som inneholder en rekke endringer i tiltakssystemet til Nav, i tillegg til arbeidsmiljøloven og sosialtjenesteloven. Dette er virkemidler som vi vil bygge ned den største forskjellen i Norge, som går mellom dem som har en jobb og dem som står utenfor arbeidslivet.  

På 1. mai-arrangementene
hvert år tar fagbevegelsen opp solidaritet, enten det er blant arbeidsfolk eller med dem som bor i andre land og som trenger vår støtte. Det er bra. Fagbevegelsen har en lang tradisjon for å ta opp viktige samfunnsutfordringer, som har bidratt til at store grupper har blitt løftet ut av fattigdom og til å ta del i velstandsutviklingen. Vi håper derfor at fagbevegelsen nå også vil stå solidarisk på side med dem som står utenfor arbeidslivet og som vil inn.  

Vi sender derfor i dag et brev til alle hovedsammenslutningene med invitasjon om et fellesmøte med politikere fra våre partier, hvor vi kan ta opp ulike forslag for et mer inkluderende arbeidsliv.  

Vi er sikre på at fagbevegelsen deler de målene vi har med å løfte nye grupper av arbeidstagere fra utenforskap til jobb. Vi er sikre på at et samarbeid med fagbevegelsen om nye løsninger er nødvendig om vi skal lykkes. Vi skal ikke møtes fordi vi er enige om alt, vi skal møtes vi er sikre på at vi deler målsetningene og at de beste løsningene finner vi i fellesskap.