Derfor startet de engleskolen

- Vi følte begge at vi var litt egoistiske hvis vi ikke delte dette med andre.

ENGLEDUO: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har nylig gitt ut sin andre bok sammen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENGLEDUO: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har nylig gitt ut sin andre bok sammen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Prinsesse Märtha Louise (40) og hennes englepartner, Elisabeth Nordeng (43), holdt onsdag kveld et publikumsarrangement hos forlaget Cappelen Damm.

Duoen har nylig gitt ut sin andre englebok, «Englenes hemmeligheter. Deres natur, språk og hvordan du åpner opp for dem», som baserer seg på pensum fra Astarte Education — eller engleskolen om du vil. De to har drevet skolen sammen siden 2007.

Boka gikk umiddelbart inn på bestselgerlisten da den ble utgitt, ble nylig trykket i et nytt opplag og har nå et opplag på hele 15 400 eksemplarer.

Fikk englehjelp Onsdag kveld møtte Märtha Louise og Elisabeth Nordeng leserne for å signere bøker og snakke om boka sammen med forlagssjef Ida Berntsen.

De to forklarte blant annet bakgrunnen for at de valgte å starte opp den mye omtalte engleskolen.

- Vi følte begge at vi var litt for egoistiske hvis vi ikke delte dette med andre. Og det var da vi bestemte oss for å starte skole sammen, sa prinsesse Märtha Louise på publikumsarrangementet.

Nordeng beskrev også hvordan de to fikk englehjelp til å få god kontakt med hverandre. Etter å ha gått på kurs sammen over lang tid, vekslet de to knapt et ord med hverandre.

- Det var som om englene løftet bort et slør som hadde ligget over oss, sa hun.

- Det skulle planlegges godt Videre fortalte de om oppstarten, som ble diskutert rundt påsketider i 2007.

- Vi hadde bestemt oss for å starte opp til høsten, og at det skulle planlegges godt. En torsdag var det heldigvis noen som sa til oss at «dere er jo klare nå». Mandagen etter hadde vi våre ti første elever.

I boka, «Englenes hemmeligheter. Deres natur, språk og hvordan du åpner opp for dem», skildres ulike engler, og de to gir også meditasjonsøvelser og verktøy som skal hjelpe leserne å komme i kontakt med englene. De to forfatterne bruker også eksempler fra sine egne liv.

Prinsessen forteller blant annet om hvordan hun fikk hjelp av engelen Chamuel da hun hadde mistet nøkkelen til engleskolen.

Englekritikk Märtha Louise har den siste tiden måtte tåle kritikk fra flere hold. Kapital-redaktør Trygve Hegnar beskyldte nylig Märtha for å være en kynisk forretningskvinne. 

- Märtha Louise er ikke gal eller psykotisk. Hun er rett og slett en rå markedsfører. Hun har mistet (eller gitt fra seg) apanasjen, og hun må leve hun også. Hun må ha penger til melk og brød. Hva ektefellen Ari Behn får inn på sine dårlige bøker er jo et åpent spørsmål, skrev Hegnar.

Likevel avslørte prinsessen, på publikumsarrangementet onsdag kveld, at det hender hun møter andre som opplever engler, også utenom engleskolen.

ER SEG SELV: Da prinsesse Märtha Louise lærte seg selv bedre å kjenne, følte hun også at det ble lettere å være tilstede for andre.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ER SEG SELV: Da prinsesse Märtha Louise lærte seg selv bedre å kjenne, følte hun også at det ble lettere å være tilstede for andre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Når jeg er på butikken hender det at folk triller forbi meg med handlevognen sin og hvisker «jeg er som deg», sa hun.

- Nå står jeg på begge beina På spørsmål om hva det har medført for de to å gi seg hen til engleskolen som et livsprosjekt, svarte Märtha:

- For meg har det vært å komme hjem. Nå står jeg på begge beina. Før stod jeg bare på ett, og kanskje til og med bare på stortåa. Det skulle veldig lite til for at jeg mistet balansen, og jeg bli fort såret.

Videre fortalte hun om hvordan meditasjon  og englekontakt har gjort hverdagen hennes bedre.

- Før var det sånn at hvis jeg var på noe offisielt, var jeg så opptatt av å tilfredsstille alle. Egentlig hele Norge. Og da jeg kom hjem var jeg helt utslitt og tom for energi, sa prinsessen.

Hun fant ut at hun kunne være seg selv, og slik beholde energien gjennom hele dagen. Nå som hun kjenner seg selv bedre, føler hun også det er lettere å være tilstede for andre.

Etter at engleduoen var ferdig med å snakke, dannet det seg en kø av folk som ville ha signerte bøker av de to.

ENGLEMAKKER: Elisabeth Nordeng startet Astarte Education, også kjent som engleskolen, sammen med Märtha Louise i 2007. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
ENGLEMAKKER: Elisabeth Nordeng startet Astarte Education, også kjent som engleskolen, sammen med Märtha Louise i 2007. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer