<strong>NY SESONG:</strong> «Skam» er tilbake på NRK denne høsten. Foto: myskammemes / NRK
NY SESONG: «Skam» er tilbake på NRK denne høsten. Foto: myskammemes / NRK Vis mer

«Skam» sesong 3

Derfor startet Hanna (18) «Skam»-kontoen med 19 000 følgere:  - Jeg prøver å gjøre litt humor ut av det

Den populære Instagram-kontoen «Myskammemes» ironiserer over hvordan «Skam»-karakterene snakker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg prøver å gjøre litt humor ut av det, sier Hanna Nicolaysen (18) til Dagbladet.

Hun forteller at hun opprettet Instagram-kontoen etter episoden «Natta Noora» som ble vist i sesong 2 av «Skam».

- Hun snakket litt norsk-engelsk, så jeg tenkte at jeg kunne lage noe for moro skyld. Det er mange ungdommer som snakker litt sånn. Det hender vi sier ting på engelsk, sier hun.

Ironiseres

«When you have to work with someone du ikke liker» «When folk bare kommer inn without å banke på» er blant tekstene til «Skam»-bildene som legges ut på Instagram-kontoen «Myskammemes», som har over 19 000 følgere.

På den populære kontoen blir det ironisert over den engelske språkbruken i «Skam».

Ifølge Helene Uri, forfatter og språkviter, er bruken av det engelske språket i «Skam» påfallende.

- Jeg tror det er umulig å være over 40 og ikke registrere at det er en enorm bruk av engelsk, sier Uri.

😅😅😅

A photo posted by Skam Memes (@myskammemes) on

- Tatt på kornet

- Jeg tror det er helt tatt på kornet språklig sett. Det er nok en god gjengivelse av hvordan norske ungdommer i Oslo snakker anno 2016, selv om det nødvendigvis ikke er representativt for alle, sier Uri.

Selv om nordmenn har sett til engelsk i mange år tror Uri det er mer bruk av engelsk i det norske ungdomsspråket nå enn tidligere.

- Det blir synsing fra min side, men hadde «Skam» blitt laget i 2006 hadde vi nok sett at det hadde vært mindre engelsk. Språket er i utvikling hele tiden og ungdom i sin natur er på hugget da det er et poeng å skille seg ut, sier hun.

'Nora er «obsessa» med.. '

Måten engelsk brukes på i språket har også forandret seg ifølge Uri.

- Mitt inntrykk er at det tidligere ble brukt flere enkeltord, mens man nå sier mer en hel setning eller en liten del av setningen på engelsk.

Det er også blitt flere måter å fornorske engelske ord på. Ifølge Uri er det også nytt at dette ikke alltid er etablerte ord som 'skateboard'.

- Når noen i «Skam» sier 'Nora er «obsessa» med.. ' viser det at vi er blitt så gode i engelsk at man kan ta spontanoversettelser der man fornorsker engelske ord og skjønne det, sier Uri.

- Er det forfriskende for språket eller er det et varsel om at det norske språket er i fare?

- Hvis jeg må velge vil jeg nok si forfriskende framfor et varsel. Det viser at norsk skoleungdom er gode i engelsk. Det er et tegn på at vi betrakter engelsk som et kult språk, men vi må passe på språkholdninger. Vi må ikke komme dit at vi ser på det norske språket som fattig slik at vi bruker engelske ord i stedet.

A photo posted by Skam Memes (@myskammemes) on

Slutter ikke å snakke norsk

Anne-Line Graedler, førsteamanuensis i engelsk språk ved Høgskolen i Hedmark, sier det er forståelig hvis folk føler at engelsk tar over. Men ifølge Graedler er det lite å frykte.

- Ungdommen snakker norsk fortsatt, selv om man bruker engelske ord, sier hun.

Ifølge Graedler tar det flere generasjoner før et språk forsvinner. Norsk er også et av verdens store språk.

- Det er ganske vanlig å bruke engelske substantiv, adjektiv og verb i norsk, men vi bruker ikke gramatiske ord så ofte. Det er ikke vanlig å si 'du snakker om something really interesting', sier hun.

Speiler ungdomspråket

Fornorsking av engelske ord er et vanlig fenomen ifølge Graedler.

- Særlig engelske verb blir fornorsket fordi vi trenger at ordene holder seg innenfor vårt grammatiske system.

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, forteller at «Skam» har som mål å speile ungdomsspråket anno 2016 på en god måte.

- Det er en god blanding av norsk og engelsk i serien, men også godt og dårlig språk. «Isak» og «Nora» er veldig velartikulerte, mens andre karakterer med vilje har et dårligere språk, sier Moslet til Dagbladet.

Kjenner til «Myskammemes»

Han forteller videre at teamet som jobber med suksessen er glade for instagramprofilen til Nicolaysen.

- Vi er vi veldig glad i den rike fankulturen «Skam» har fått. «Myskammemes» er et av mange eksempler vi kjenner til. Den lever sitt eget liv, og sånn skal det være.

- Man har serien og så har man fankulturen, og de lever fint side om side. Vi verken kan eller ønsker å ha kontroll på det, men kommersiell utnytting av merkevaren er vi derimot på vakt mot, fortsetter Moslet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer