KOMMENTARER

Svensk valgdrama

Derfor stemmer så mange på Jimmie Åkesson. Og det skyldes ikke bare det du tror

Innvandring får skylda, men forskere har en annen forklaring.

SPLITTER SVERIGE: Økonomiens tapere har flokket til Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna, som ligger an til å bli større enn Moderaterna. Men Ulf Kristersson kan fortsatt bli ny statsminister etter valget på søndag. Her er de i partilederdebatt for noen dager siden med blant andre Centerpartiets Annie Lööf. Foto: TT
SPLITTER SVERIGE: Økonomiens tapere har flokket til Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna, som ligger an til å bli større enn Moderaterna. Men Ulf Kristersson kan fortsatt bli ny statsminister etter valget på søndag. Her er de i partilederdebatt for noen dager siden med blant andre Centerpartiets Annie Lööf. Foto: TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En frustrert leser, en svenske bosatt i Oslo, klaget over den norske dekningen av valget i Sverige. Hun mente det var altfor lettvint å peke på innvandring som den ene dominerende forklaringen på de siste års store velgervandring i nabolandet. Hun mente til og med at jeg nærmest løp Sverigedemokraternas ærend når jeg så innvandring som et altoverskyggende tema.

En slik beskyldning skal jeg ta på alvor, selv om jeg er mer vant til den motsatte kritikken. Riktignok har jeg også skrevet om kutt i velferdsytelser, om skatteletter, privatisering og økende ulikhet, om sosialdemokratenes fall og Moderaternas politiske spagat. Men det har handlet mest om innvandringsspørsmål, det må innrømmes.

Det er vi ikke alene om blant utenlandsk presse som jevnt over stiller de samme spørsmålene; hva har skjedd med de liberale svenskene? Har de gått fra å være Europas mest åpne og gjestfrie til å bli de mest nasjonalistiske?

En ny forskningsrapport gir min svenske leser dels rett. I «Ekonomiska förlorare och politiska vinnare: Svenska extremhögern» hevder tre forskere, basert på data fra svensk statistisk sentralbyrå, at Sverigedemokraternas framgang skyldes særlig to omveltninger som i nyere tid har hatt dramatisk innvirkning på svenskers økonomi. Den ene var den borgerlige regjeringen Reinfeldts innføring av en beinhard arbeidslinje, som blant annet medførte kutt i trygder og sykelønnsordningen. Den andre var den internasjonale finanskrisa i 2008 som rammet Sverige og svenskene mye hardere enn Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer