Derfor streiker vi ikke

Tekna sier ja til tariffavtalen.

FØR STORMEN: Akademikernes Anders Kvam, YS Erik Kollerud, KS Per Kristian Sundnes og Unios Ragnhild Lied før hovedtariffoppgjøret i kommunesektoren startet. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
FØR STORMEN: Akademikernes Anders Kvam, YS Erik Kollerud, KS Per Kristian Sundnes og Unios Ragnhild Lied før hovedtariffoppgjøret i kommunesektoren startet. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mye og høylydt kritikk av den framforhandlede avtalen mellom ansatte i skolen og KS. Spesielt har de nye reglene for arbeidstid for lærerne vært omdiskutert. Disse reglene har sannsynligvis vært den direkte årsaken til at Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes Landsforbund har sagt nei, og vedtatt å gå ut i streik.

Tekna er enig med de som mener at avtalen med KS ikke er perfekt. Avtalen fastsetter en unødvendig innstramming i kravet om tilstedeværelse. Tekna har ment at KS burde være mer opptatt av tilgjengelighet enn av fysisk tilstedeværelse.

Det er to grunner til at Tekna likevel mener resultatet i sum er bra, og derfor sier ja til den totale skissen til riksmekleren.

Det ene er at andre deler av innholdet har vært underkommunisert i debattene. Dette gjelder spesielt lønn. Det nye systemet gir en bedre lønnsutvikling for lektorene:

- Lektorene får en lønnsøkning på ca. 5 prosent i snitt i år. Dette er godt over gjennomsnittet på 3,3 prosent. I tillegg inneholder avtalen særskilte tillegg på opp mot 2 prosent i 2015. Med full ansiennitet (16 år) vil årslønnen for en lektor være på 558 000 kroner.

- Dagens system med minstelønner blir også endret til et system som sikrer ansiennitetstillegg . Dermed vil lønn ut over minstelønn ikke bli «borte» når den ansattes ansiennitet øker. I dag blir slike tillegg spist opp av ansienniteten.

- Tekna mener at lønn bør avtales gjennom lokale, kollektive forhandlinger. I forhandlingene med KS har vi fått til et klart bedre lønnssystem for lektorene for å sikre ivaretakelse av lokale lønnstillegg framover. Gjennom meklingsresultatet ble den lokale forhandlingsretten i kommunal sektor for de øvrige medlemmene også styrket.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Den andre årsaken til at vi støtter skissen er at den nye arbeidstidsavtalen ikke er så rigid som mange hevder. Lærerne skal ikke nødvendigvis sitte 7,5 timer på skolen hver dag. Avtalen gir tvert imot mulighet for lokale, fleksible løsninger som hjemmekontor, varierende lengde på den daglige arbeidstiden gjennom uka og unntak fra tilstedeværelsesplikten.

Avtalen inneholder også en forutsetning om at arbeidsforholdene på skolen skal være tilfredsstillende for den enkelte lærer når det gjelder arbeidsplassens utforming og tilgang til hjelpemidler. Mange skoler har et langt skritt å gå for å skape et bedre arbeidsmiljø for skolene. Dette må det nå tas tak i.

Meklerens skisse er ikke perfekt, men vår totalvurdering er at den er akseptabel. Derfor sier Tekna ja.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer