Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor sultestreiker jeg

Indisk forfatter vil ha rettferdighet etter Bhopal-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 3. desember 1984 oppsto det en gasslekasje i Union Carbide-fabrikken i Bhopal i India. 40 tonn giftig gass ble sluppet ut over byen og i løpet av natta ble 3000 mennesker drept. Kjemikaliene skulle fortsette å forgifte byen i årene som kom, og Greenpeace opererer med et samlet dødstall på 20 000 mennesker.

Man kan fortsatt ikke drikke vannet i Bhopal.

Union Carbide tok aldri ansvar for ulykken og hevdet de ble utsatt for sabotasje. I 2001 fusjonerte de med selskapet Dow Chemicals. Mange mener at Dow dermed har overtatt ansvaret for Bhopal-katastrofen.

Nå har forfatteren Indra Sinha selv valgt å sultestreike - i sympati med ni Bhopal-overlevende som protesterer mot at den indiske statsministeren Manmohan Singh forsøker å lage en avtale med Dow, der de fraskrives fra alt ansvar for a Bhopal-ulykken, hvis de investerer en milliard dollar i India.

Indra Sinha ble i 2007 nominert til Booker-prisen for romanen «Animal\'s People». Boka handlet om å leve i en by i nettopp tiden etter at et kjemisk utslipp har drept flere tusen - og stadig forpester lufta man puster inn og vannet man drikker. Boka ender med at hovedpersonene går til sultestreik.

- Jeg har brukt de siste fem årene av livet mitt på å skrive en roman om hvordan ofrene av en kjemisk katastrofe blir sviktet av sine egne politikere, til fordel for et hensynsløst selskap, og dermed ender med å sultestreike. (...) Nå har ni mennesker satt seg ned på en liten fortsaussnutt i Deli for å sulte seg til rettferdigheten seirer. (..) Hvordan kan jeg ikke delta i protesten sammen med dem? Hvordan kan vi alle ikke gi vår støtte til de suløtestreikende? skrev Indra Sinha i kommentaren «Derfor sultestreiker jeg» The Guardian i går.

Union Carbide sto for øvrig også for smelteverket på Sauda.

Indra Sinha har bestemt seg for å sultestreike. Foto: Scanpix
Indra Sinha har bestemt seg for å sultestreike. Foto: Scanpix Vis mer
image: Derfor sultestreiker jeg
«Animal\'s People» ble nominert til Booker-prisen i 2007.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!