Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor sydde NRK om på Nadias omstridte jakke

Byttet ut ulvepelsen med geitepels.

ESTETISK UTTRYKK: NRK forteller at de byttet ut pelsen på jakka av estetiske grunner, og at det ikke hadde noen sammenheng med den omstridte ulvepelsen som opprinnelig var på jakka. Foto: NRK
ESTETISK UTTRYKK: NRK forteller at de byttet ut pelsen på jakka av estetiske grunner, og at det ikke hadde noen sammenheng med den omstridte ulvepelsen som opprinnelig var på jakka. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag dekket NRK jubileumsfeiringen som foregikk på Eidsvoll, i forbindelse Grunnlovens 200-årsdag.

Programleder Nadia Hasnaoui ønsket publikummere og seere velkommen til en feststemt forestilling med taler, kjente artister og spennende gjester.

Sydde på geitepels På tv-skjermen kunne man se Nadia i en jakke fra merket Woolrich, som opprinnelig var utstyrt med coyotepels.

NRK, som kjøpte inn jakka for anledningen, hadde imidlertid klippet av pelsen til fordel for å sy på geitepels - for estetiske grunner, da de mente at geitepelsen matchet den hvite jakka bedre.

- Det var ikke et moralsk bytte, vi ville ikke ha denne typen pels på jakka fordi at den ga et feil estetisk uttrykk. Derfor ble den erstatta med geitepels. Så vidt jeg forstår så var det fargen som ikke passet, sier Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i NRK.

Den omstridte coyotepelsen kommer stort sett fra USA, Canada og Russland, ved at de setter ut fotsakser og snarer som ulvene blir fanget i. Disse jaktmetodene er så brutale at de er blitt forbudt i Norge.

Coyotepelsen blir blant annet benyttet til å lage pelskrager for merket Canada Goose, noe som igjen har ført til at mange mennesker i Norge og resten av verden forlengst har boikottet denne kjeden.

Tillatt i Norge Tommy Hansen legger vekt på at coyotepels er lovlig å selge i Norge, og at ledelsen i produksjonsselskapet ikke tenkte på at det ville skape noen problemer.

- I dette tilfellet kjøpte vi jakka i en norsk butikk. Coyotepels er en vare som er tillatt å kjøpe i Norge. Vi forholder oss til det, og forutsetter at varer vi kjøper i Norge forholder seg til de lovene som er i landet. Vi har ingen problemer med å benytte varer som lovlig omsettes i Norge, sier han, og legger til at det er myndighetenes, og ikke er deres oppgave å lage reglene.

Likevel viser han forståelse for at det kan være delte meninger rundt reglene.

- Vi forstår at mange har et annet syn på hva som bør være lovlig å omsette og ikke, men den diskusjonen håper vi blir tatt med dem som fastsetter lovene. At vi skal foreta en privat tolkning av det vil bli vanskelig, sier Hansen, og understreker at Nadia Hasnaoui ikke var invovert i valget av pels.

- Det er klart at det er viktig for en programleder å føle seg vel, men programlederne våre har tillit til at de som leverer uttrykket leverer det som behøves, avslutter han.

Hele Norges coronakart