«Succession»-stjernene til Dagbladet:

Derfor synes de serien er spesiell

Skuespilleren mener serien handler om noe litt annet enn det publikum tror.

SUCCESSION 3: Logan Roy og hans knivende arvinger er klare for en ny runde, i tredje sesong av satireserien. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne saken inneholder spoilere.

Den amerikanske dramaserien «Succession» hadde premiere mandag 18. oktober på HBO, og kritikerne jubler.

Serien om hvordan Roy-familien forvalter det Rupert Murdoch-inspirerte medieimperiet sitt har også tatt publikum med storm, og ble i 2019 belønnet med Golden Globe for beste TV-drama.

Tredje sesong hadde de høyeste premierekveld-seertallene i seriens historie, med 1,4 millioner seere.

Dagbladets anmelder mener satiren er sylskarp, og at serien på sin tredje sesong fortsetter å være høyst aktuell.

Alltid miserable karakterer

Serien har blitt hyllet for måten den skildrer livene til rike mennesker. Da Dagbladet fikk snakke med menneskene bak serien i Los Angeles, mente de imidlertid at det finnes viktigere sider ved serien.

MAKTKAMP: Fra produksjonen av «Succession» i New York, 2020. Foto: David M. Russell / HBO
MAKTKAMP: Fra produksjonen av «Succession» i New York, 2020. Foto: David M. Russell / HBO Vis mer

- Jeg synes det forteller oss mye at selv om disse karakterene velter seg i luksus, så er de alltid miserable, sier J. Smith-Cameron til Dagbladet.

- Dette er mennesker som har alt man kan ønske seg, men som likevel lever fullstendig begredelige liv.

Smith-Cameron spiller en av hovedrollene i «Succession», som kretser rundt Logan Roy (Brian Cox), en aldrende toppleder av et gigantisk medieimperium. Hvem av hans fire voksne barn får ta over for konsernet?

PATRIARK: Brian Cox i rollen som Logan Roy. Foto: David Russell / HBO
PATRIARK: Brian Cox i rollen som Logan Roy. Foto: David Russell / HBO Vis mer

Makt over kjærlighet

Konflikten er inngangen til en stygg verden, til tross all luksusen. Familien jetsetter kloden rundt, oppholder seg på luksusyachter, femstjerners hotell og i Manhattans dyreste leiligheter.

Bak den blankpussede fasaden, utspiller det seg imidlertid en historie om omsorgssvikt.

- For meg er rikdommen deres egentlig bare et tilfeldig bakteppe. Det er staffasje. Handlingen føles mer som en utforskning av noe psykoanalytikeren Jung påpekte: At når kjærlighet er fraværende, så fyller makt det vakuumet. Makt trenger heller ikke nødvendigvis handle om penger. For folk som forsøker å finne en erstatning for kjærlighet, gjør det på veldig ulike måter, påpeker Jeremy Strong.

Han spiller den hardt prøvede arvingen Kendall Roy, hvis liv er en tragedie. Skuespilleren får støtte fra serieskaper Jesse Armstrong, som egentlig ikke liker å gå i detalj om hva han forsøker å si med «Succession».

- Jeg synes det er bedre at publikum gjør seg opp sin egen mening. Likevel, denne serien dreier seg litt om politikk, kultur og media. Det handler imidlertid veldig mye om psykologi og familier, bekrefter han under en virtuell pressekonferanse med «Succession»-gjengen som Dagbladet deltok på.

Skuespilleren, som spiller Kendall Roy, mener handlingen er en utforskning av noe psykoanalytikeren Jung påpekte:

- Når kjærlighet er fraværende, så fyller makt vakuumet.

MUNCH: Arkitektene Juan Herreros og Jens Richter fra Estudio Herreros svarer på spørsmål rundt kritikken av det nye Munch. Reporter: Kjetil Stoveland. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Makt trenger heller ikke nødvendigvis handle om penger. Folk som forsøker å finne en erstatning for kjærlighet, gjør det på ulike måter, fortsetter Strong.

Traumer

I 2006 kom dokumentaren «The 1 Percent» som skildret hvordan 1 prosent av USAs befolkning, forvalter over 40 prosent av landets rikdom. I ettertid er «the 1 percenters» blitt et nedlatende uttrykk om USAs styrtrike og mektige elite.

FAMILIEKONFLIKT: Makt er viktigere enn kjærlighet i Roy-familien. Foto: David Russell / HBO
FAMILIEKONFLIKT: Makt er viktigere enn kjærlighet i Roy-familien. Foto: David Russell / HBO Vis mer

Dokumentaren førte til et økt fokus på den grove skjevfordelingen av goder i USA, og bidro sammen med finanskrisen til framveksten av protestbevegelser som «Occupy Wall Street».

Disse samfunnsstrømningene har også påvirket underholdningsindustrien. I en kronikk fra det amerikanske nyhetsnettstedet Vox, argumenter imidlertid kritiker Emily VanDerWerff for at «Succession» handler om traumer, framfor velstand.

De siste åra har det blitt produsert en rekke filmer og TV-serier som tar for seg problemstillinger rundt det stadig økende gapet mellom fattig og rik. De prøver gjerne både å si noe om finansverdenen og kapitalisme, men også hva ubegrensede økonomiske ressurser gjør med folk på det psykologiske planet.

«Successions» patriark, Logan Roy, er vant til å få det som han vil, og han styrer både familien og konsernet med jernhånd. Selv om faren er mest opptatt av å knuse dem og gjøre dem til lydige undersåtter bærer barna fortsatt på et desperat ønske om å bli elsket av ham.

Fansen har ventet i to år på fortsettelsen av familiesagaen. Sesong 2 endte med at Kendall Roy dolket sin far i ryggen.

ARVING: Sarah Snook som Shiv Roy. Foto: David Russell / HBO
ARVING: Sarah Snook som Shiv Roy. Foto: David Russell / HBO Vis mer

- For Kendall var dette opprøret en befrielse, men det viser seg å være en hul seier, sier Jeremy Strong.

Søsknene tar nemlig farens parti. Kendall blir stående igjen som han som vant slaget, men tapte krigen. Strong forteller at denne motsetningen har gitt dramaet rom til å utforske en del andre aktuelle problemstillinger.

- Vi filosoferer en del rundt Kendall og valgene han har tatt. Er han en visjonær eller gærning? Ser han ting klart for første gang, eller lider han egentlig av vrangforestillinger? Er han fri eller bare fortapt?

Strong mener disse spørsmålene har paralleller til historier og mennesker som preger dagens mediehverdag, og samfunnet for øvrig.

- Det synes jeg er veldig interessant. For man kan saktens lure på om det har noen verdi å gjøre opprør, når ingen støtter deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer