Derfor takket han nei

Det er flere grunner til at Einarsson i natt bestemte seg for å takke nei til jobben som ny NRK-sjef. Men han benekter at lønnstilbudet har vært avgjørende.

- Jeg bestemte meg for å si nei klokka 01.15 i natt, forteller Einarsson, som har grublet på tilbudet i flere uker. Han fikk forespørselen fra NRK-styret da annonsen om den ledige sjef-stillingen ble rykket inn.

Familien

Einarsson har latt hensynet til familien veie tungt:

- Jeg har tatt med min nære krets på råd. De har vært med på å ta dette valget.

Einarsson benekter at avgjørelsen hans har noe med lønnstilbudet fra NRK å gjøre. Som redaktør for De Norsk Bokklubbene mottok Einarsson totalt 1 645 735 kroner i lønn og bonus i fjor. I tillegg kan Einarsson ta ut en bonus på 3 millioner kroner hvis han blir i bokklubbene til han fyller 60 år.

- Jeg hadde ikke hatt problemer med å leve på det tilbudet jeg fikk fra NRK, sier Einarsson, som nekter å svare på hvilket tilbud han fikk.

Tungrodd organisasjon

Men Kristen Einarsson mer enn antyder at han har det svært godt i den, lille oversiktlige organisasjonen i De Norske Bokklubbene. Einarsson mener det store tunge, NRK-systemet har store forbedringsmuligheter når det gjelder personalpolitikken.

- I bokklubbene er vi opptatt av faktabaserte tilnærminger og å lære av prossessene. Her tror jeg NRK har mye å lære, sier Einarsson.

Feigt?

- Er det ikke litt feigt å si nei til jobben?

- Det kan dere godt få lov til å mene, sier Einarsson til Dagbladet.no.

- Ditt nei gir vel en uheldig signaleffekt?

- Det får andre bedømme.

Ny jakt

I bokklubben jubler de ansatte for at de får beholde sin populære sjef. Mens NRK-styret må sette i gang en ny prossess for å finne fram til Einar Førdes arvtaker. Styremedlem i NRK Christian Thommesen har tidligere vært et sentralt navn i spekulasjonene. Thommessen er administrerende direktør i lysarmatuselskapet Glamox i Molde. Thommesen har ingen fallskjermavtale dersom han skulle slutte i Glamox, ut over ni måneders etterlønn.

SA NEI: Kristen Einarsson