Derfor takket Jan Erik nei da Harald Zwart ville lage storfilm av boka hans

- Det var jo kjempesmigrende.

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Peow, peow, peow.

Jan-Erik Fjell tømmer magasinet på sin Heckler & Koch P30L («det er denne politiet bruker»).

Han befinner seg på en skytebane i Fredrikstad, men akkurat nå er han ikke så opptatt av å treffe blink.

- Det ser ganske tøft ut, sant?

Fjell nikker mot grusen som akkurat har lagt seg etter at han - heller enn å sikte på skyteskiva - har fyrt av noen skudd i skråningen bak den. Krimforfatterens andre pistol, den ser ut som noe James Bond kunne brukt, ligger i en koffert like ved. Han smiler fornøyd.

Viktig med våpenkunnskap - Før drev jeg aktivt med pistolskyting. Det blir ikke like ofte nå lenger, men jeg er fremdeles glad i å være på skytebanen. Der kan man avreagere litt. Og så er det selvfølgelig viktig for meg å vite noe om hvordan våpen fungerer.

IKKE SKUDDREDD: Jan-Erik Fjell eier to pistoler og var lenge aktivt i skyteklubben i Fredrikstad. - Det blir ikke like ofte nå lenger, men jeg er fremdeles glad i å være på skytebanen. Der kan man avreagere litt, sier krimforfatteren. Foto: ANITA ARNTZEN
IKKE SKUDDREDD: Jan-Erik Fjell eier to pistoler og var lenge aktivt i skyteklubben i Fredrikstad. - Det blir ikke like ofte nå lenger, men jeg er fremdeles glad i å være på skytebanen. Der kan man avreagere litt, sier krimforfatteren. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

I 2010 ble han omtalte som Jo Nesbøs potensielle arvtaker. Han fikk Bokhandlerprisen og debutboka «Tysteren» måtte stadig trykkes i nye opplag. Etter gjennombruddet kom også telefonen fra Hollywood-regissør Harald Zwart.

- Da var det allerede fire andre regissører som hadde ringt for å si at de ville kjøpe filmrettighetene. Jeg takket nei til alle sammen.

- Hvorfor det?

- Jeg syntes det var litt tidlig siden jeg hadde tenkt å skrive flere bøker. Tenk hvis Anton Brekke plutselig skulle spilles av en skuespiller jeg ikke likte. Da hadde det blitt veldig vanskelig å skrive, sier Fjell som likevel tok seg tid til å møte stjerneregissøren og hans kone i deres felles hjemby Fredrikstad.

- Tenkte stort - Zwart sa at han ville kjøpe filmrettighetene til «Tysteren» og at han tenkte stort. Vi ble egentlig ikke enige om noen annet enn at vi skulle legge det litt på vent til jeg fikk skrevet flere bøker. Så hvis jeg får lyst, og hvis Zwarts fortsatt er interessert når den tid kommer ...

Fjell tenker seg om.

- Han er jo fra Fredrikstad, så det hadde vært kult. Det var jo kjempesmigrende, og veldig rart at han ville kjøpe rettighetene til boka mi. Men jeg var ikke klar for det den gangen, og det er jeg ikke nå heller. Jeg tror jeg må skrive meg ferdig først. Jeg har hørt at det er det som funker.

Espen Horn i filmselskapet Zwart Arbeid bekrefter at de har vært i samtaler med Fjell.

- Jan-Erik er både en fantastisk forfatter, men også en smart og talentfull person. Vi kommer til å holde kontakten framover, sier Horn.

Vil prestere I høst er Fjell ute med sin tredje bok om den rappkjefta og spillegale politimannen Anton Brekke. Planleggingen av bok nummer fire er allerede i gang. Fremdeles er det to bøker igjen av fembokskontrakten han i sin tid signerte med Juritzen Forlag. Presset på å prestere er noe han stadig føler på.

- Folk har snakket om den vanskelige andreboka og jeg har tenkt «hvor vanskelig kan det være hvis du først har skrevet en». Men det var faktisk perioder der jeg tenkte at jeg aldri kom til å bli ferdig. Den siste boka, «Hevneren», gikk det heldigvis lettere å skrive.

- Hvordan har livet ditt forandret seg etter gjennombruddet?

I SKUDDET: Jeg tror jeg må skrive meg ferdig først, sier Jan-Erik Fjell om hvorfor han takket nei da Harald Zwart ville filmatisere debutboka hans. Foto: ANITA ARNTZEN
I SKUDDET: Jeg tror jeg må skrive meg ferdig først, sier Jan-Erik Fjell om hvorfor han takket nei da Harald Zwart ville filmatisere debutboka hans. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Det har ikke forandret seg så veldig, egentlig. Bortsett fra at folk nå forventer noe av meg. Men jeg bor fortsatt i den lille leiligheten min. Eller, jeg har kjøpt ny, men den er ikke ferdig før om et år, sier Fjell som nylig ble singel.

Ikke medlem i Forfatterforeningen - Så det er det du har brukt bokmillionene på?

- Det og mat. Men en leilighet er jo alltid greit å ha.

Den matinteresserte forfatteren har investert i en splitter ny sous-vide maskin, men medlem av Den norske Forfatterforening har han ikke blitt. For å slippe inn i det gode selskap må man ha utgitt minst to bøker av «litterær verdi».

- Jeg har ikke prøvd å melde meg inn fordi jeg er så redd for ikke å bli godtatt. Det hadde vært så flaut å få nei. Det hadde ikke egoet mitt tålt.

PUPPY LOVE: Krimforfatteren sammen med valpen Lola. Foto: ANITA ARNTZEN
PUPPY LOVE: Krimforfatteren sammen med valpen Lola. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer