- Derfor takket jeg nei til «Hver gang vi møtes»

Halvdan Sivertsen takket nei til tv-programmet to ganger, men nå er han sjeleglad for at han ombestemte seg. - Det hjalp meg tilbake til låtskrivingen, sier han.

I vinden: Halvdan Sivertsen har fått en renessanse som følge av tv-programmet «Hver gang vi møtes». Snart er han klar med ny plate. Foto: Brynjar Stabell Erdahl
I vinden: Halvdan Sivertsen har fått en renessanse som følge av tv-programmet «Hver gang vi møtes». Snart er han klar med ny plate. Foto: Brynjar Stabell ErdahlVis mer

(Dagbladet): - Nei, æ trur nu æ ska hold det gåandes ei stund til, sier Halvdan Sivertsen.

Visesangeren har satt seg godt til rette på første klasse i veteranbåten «Gamle Salten», og i et øyeblikk vurdert en mulig tilværelse som AFP-pensjonist. Men i en alder av 62 er Sivertsen mer populær en noen gang.
Etter deltakelsen i TV2-suksessen «Hver gang vi møtes» har han vært på topp over alt, som hele nasjonens kjærlige bestefarsfigur.

- Ufattelig tilfredsstillende Gitarkameratslig geleider visekongen Dagbladet rundt i den gamle kystrutebåten han er medeier i.

Forbi bryllupssenga til Mia Gundersen, bilder av Kong Haakon og en kaptein med røverhistorier i blikket.
Sivertsen er fornøyd, og med god grunn: Flere av de gamle visene hans blir nå omfavnet av en ny generasjon, og snart er han klar med sin tiende plate.

- At så mange der ute kan tekstene og har et nært forhold til musikken min er nesten ikke til å begripe. Men det er virkelig ufattelig tilfredsstillende, og ikke minst rørende, sier han.

- Marit er en inspirasjon «Sommerfuggel i vinterland» har toppet hitslistene den siste tiden, men størst er nok likevel «Kjærlighetsvisa» fra 1979. Den er oversatt til flere språk, og i det hele tatt fremført så mange ganger at Sivertsen regner kona «ho Marit», for å være Skandinavias mest besungne kvinne.

- Det er ganske enestående synes jeg. At vi har fått være kjærester og venner i så mange år. Det er virkelig ikke opplagt, verken i min generasjon eller min bransje. Så jeg må bare takke og bukke denne fantastiske kvinnen for at det har vært mulig, sier han.

Kona har vært Sivertsens store inspirasjon i livet og musikken, og er det fortsatt etter femogtredve års ekteskap.

Samlivspleie - Jeg tror det viktigste er at vi nekter livet å bli en rutine, og at vi legger de få dagene som er fulle av dritt bak oss. Sivertsen løfter hånda og lar vintersola glimre i gifteringen før han fortsetter lynkurset i samlivspleie.

- Men de dagene med kvalitet i seg, de er det utrolig viktig å samle på. De skal du stelle pent med og huske. Jeg tror de aller fleste har nok av de øyeblikkene til å skape seg et godt liv, sier han.

Synger om Utøya Den 16. mars slipper han plata «Gjør det så gjerne», og så bærer det ut på ny norgesturne med gitarkamerat Jan Eggum. Turneen de gjorde i sommer ble brått avbrutt den 22. juli.

- Vi spilte den kvelden, Jan og jeg.

Sivertsen trekker pusten dypt, og reduserer stemmen til en svak hvisking

- Vi visste jo ingen ting. Vi hadde så klart fått med oss eksplosjonen og hørt rykter om noe på Utøya. Jeg mistet ingen nære selv, men nei...

Artisten, som fremfor alt er kjent for sin evne til formidling, blir blank i øynene og stilner.

- Det vet du jo selv. Det påvirker deg.

- Grusomt vanskelig På den kommende plata er den trøstende «Gjennom sorga går en sang» og «Dagen etter», skrevet med 22. juli i tankene. Den siste er en skildring av hvordan dagen etter kunne ha vært.

- For den sommerdagen ble jo aldri sånn, sier han lavt.

- Men nu vil æ prate om nåkka hyggeli.

Takket nei til «Hver gang vi møtes» Det sies i Sverige at hvis du hører godt etter, kan du hver lørdag kveld høre rytmiske dunkelyder fra artistene som takket nei til «Så mycket bättre», programmet «Hver gang vi møtes» er basert på. I ren fortvilelse over egen idioti sitter de hjemme og banker hodet i veggen.

Slik kunne det fort endt for Sivertsen også. To ganger takket han nei til å delta. «Sånn dær reality e ikke nåkka førr mæ», fikk TV2 beskjed om. Det var ikke før han fikk forklart at ingen skulle stemmes hverken ut eller inn, at han takket ja. Det har han ikke angret på.

- Frigjørende Programmet er en kjempesuksess med 600 000 seere, og for Sivertsen ble det også en vei tilbake til sangskrivingen. Arbeidet med den nye plata gikk trått, men etter innspillingen av tv-serien kom tekstene på løpende bånd.

- Det var frigjørende rett og slett. Det ble en veldig god og kreativ prosess, og det var flott å kunne utveksle erfaringer med andre artister.

- Alle artister som får muligheten neste år bør takke ja. Det er nyttig både som artist og menneske.

- Rent økonomisk er det vel heller ikke så dumt?

- Det kan nok være, sier Sivertsen og smiler.

- Men det har dæm nok allerede funne ut av sjøl.