Denne boka er et våpen i kampen mot rasisme.
Ved hjelp av genetikk plukker Adam Rutherford fra hverandre myter om avstamming. Han skyter i filler vranglæren til ihuga rasister og snauskalla nazister.
Men også berømte filosofer, vitenskapsmenn og en rapper får sitt pass påskrevet. «Hvordan snakke med en rasist» er skrevet for alle som vil skille gamle fordommer fra nye fakta.
Rutherford er en britisk forsker og vitenskapsjournalist. Det er ikke til å benekte at han setter leserens fatteevne på prøve. For moderne genetikk kaster om på det meste og forkludrer våre forestillinger om slektskap og tilhørighet.
Svimlende perspektiver
Best er han når han starter med det enkle og forteller de mest svimlende historier. For eksempel når han viser hvor komplisert alt blir fordi vi ikke bare har én, men to foreldre. Som kjent fører det til at vi har fire besteforeldre, åtte oldeforeldre og så videre. Men går vi 500 år tilbake i tid, har hver og en av oss over en million forfedre. Trekker vi slektslinjen 1000 år tilbake, har vi over 1000 milliarder!
Det vil si at vi har flere forfedre enn summen av alle mennesker som har levd på jorda. Forklaringen på paradokset er at våre slektstrær vokser sammen til et villnis. Fordi vi deler forfedre med en drøss av andre. I siste instans har vi alle et felles opphav. Vi – altså menneskeheten - stammer fra en afrikansk befolkning vi kan spore 300 000 år tilbake.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger