Derfor tiet hun om fars overgrep

Herbjørg Wassmo (66) tiet for å unngå en familiekatastrofe.

BETROELSEN:  Herbjørg Wassmo (66) avdekker en vond hemmelighet i sin nye bok «Hundre år», som handler om hennes formødre og henne selv.
 Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BETROELSEN: Herbjørg Wassmo (66) avdekker en vond hemmelighet i sin nye bok «Hundre år», som handler om hennes formødre og henne selv. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): —Det var mitt ansvar å ikke skape katastrofe. Jeg så for meg at familien ville gå til grunne dersom jeg fortalte noen om overgrepene. Det kunne jeg ikke leve med. Og jeg var sikker på at jeg ville leve, forteller Wassmo.

Skammen

Overgrep er et gjennomgangstema i flere at Wassmos romaner, men først med denne boka har hun fortalt at dette er noe hun selv har blitt utsatt for. For å takle den vonde hemmeligheten, skrev unge Herbjørg dagbok over overgrepene som hun gjemte i en voksdukpose bak en planke i fjøset.

—Med et enkelt språk, som en skipsfører, noterte jeg dato, sted og navn i en liten gul notatbok. På denne måten kunne jeg parkere skammen. Jeg la den fra meg der i fjøset. Det fungerte ganske godt tror jeg. Og jeg hadde heldigvis en stor og flott familie som så meg og elsket meg.

Oppgjøret

Ingen snakket om incest eller overgrep. Første gang Wassmo forsto at det ikke bare var henne, var da hun leste om Lot i bibelen som forgrep seg på sine døtre. Som voksen har hun tatt et oppgjør med sin far.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer