Egen framgang er vel og bra. Men andres ulykke er heller ikke å forakte. Omtrent sånn kan man oppsummere den russiske reaksjonen på den britiske folkeavstemningen som natt til i går sendte sjokk-bølger gjennom Europa, og Storbritannia ut av EU. I Russland var reaksjonene likevel avmålte og forsiktige. Man jubler tross alt ikke over andres ulykke hvis man liker å tro om seg selv at man tilhører det dannede selskap.
Dette er grunnene til at brexit sprer brede smil i Vladimir Putins Russland: Storbritannia har vært den tunge aktivisten for å innføre og opprettholde EUs sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim-halvøya og støtten til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina. Det siste året har stadig flere blitt kritiske til at sanksjonene skal fortsette. Land som Hellas, Italia og Ungarn er uttalt kritiske. Men det murrer også i land som Frankrike og Spania, som mistet et stort marked for sin matproduksjon da Russland svarte på de vestlige sanksjonene med å innføre mot-sanksjoner for snart to år siden. Også i Tyskland vokser motstanden mot sanksjonene. Utenriksminister Frank-Walter Steinmeier fra sosialdemokratene (SPD) kalte denne uka NATOs store militærøvelse i Polen tidligere i måneden for "krigshissing".
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger