Derfor tok jeg abort

18. august i år fikk jeg vite at mitt ufødte barn hadde Downs syndrom. Da jeg fikk den forferdelige beskjeden per telefon, fikk jeg først sjokk.

BELASTNING: «Jeg stakk fingeren i jorda og spurte meg selv: Kan du klare belastningen for resten av livet? Svaret var nei», skriver kronikkforfatteren. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
BELASTNING: «Jeg stakk fingeren i jorda og spurte meg selv: Kan du klare belastningen for resten av livet? Svaret var nei», skriver kronikkforfatteren. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden jeg er 44 år hadde jeg vært inne på tanken om at det kunne skje. Men jeg slo fra meg tanken da informasjonen jeg fikk på Rikshospitalet var at min alder kun ga 3,5 prosent større risiko for at barnet mitt skulle ha Downs syndrom.

Jeg så på meg selv som en sunn oppgående dame og tenkte at «det hender ikke meg».

Jeg har, som samfunnet generelt, en oppfatning av mennesker med Downs syndrom som blide, hjertelige og snille mennesker.

Da jeg fikk den forferdelige beskjeden per telefon, fikk jeg først sjokk. Jeg pakket sakene mine da jeg befant meg på jobb, ringte barnefar og to timer senere var vi på vei til Rikshospitalet for å snakke om løsninger som legen/forskeren kalte det. I bilen fra Drammen til Oslo var tanken å beholde barnet som vi gledet oss så enormt til å få.

På sykehuset ble vi presentert for psykiske og fysiske avvik barnet vårt ville komme til å bli født med. Han fremla det som noe variasjon mellom menneskene med Downs syndrom og at han ikke kunne si i hvilken grad av Downs vårt barn ville få, men han presiserte at det kun var de friskeste vi fikk se i media.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer