Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor trenger de nattborgermester: - Natten er en stor kraft

Amsterdam-konseptet sprer seg i Europa, og nattborgermester Milan Mirik (35) ber Norge henge med i utviklingen.

SPESIELL JOBB: Milan Mirik (35) er offisielt valgt inn som nattborgermester av Amsterdam. Foto: Romy Treebusch
SPESIELL JOBB: Milan Mirik (35) er offisielt valgt inn som nattborgermester av Amsterdam. Foto: Romy Treebusch Vis mer

(Dagbladet): Milan Mirik (35) kan smykke seg med tittelen nattborgermester av Amsterdam (se faktaboks), og har også store visjoner for hvordan mennesker i moderne storbyer skal leve sammen i framtida.

- Jada, jeg er våken, selv om jeg føler at jeg jobber 24 timer i døgnet, fleiper han overfor Dagbladet:

- Vi er en uavhengig frivillig organisasjon som driver med brobygging mellom Amsterdam kommune og byens innbyggere, utesteder og kulturliv. En by med et dynamisk og vibrerende natteliv trekker til seg kapital, bedrifter og nye innbyggere, sier nattborgermesteren på telefon fra Nederland.

- Politikere har ikke peiling

«Nachtburgeemester» på nederlansk eller «night mayor på engelsk, ideen startet i det små i 2003, og har siden den gang fått tid til å modnes betraktelig. Ifølge Mirik trengs det noen som skjønner behovet fra alle som bruker byen om natten. Politikere har ikke peiling, mener han.

I april er det duket for bransjesamling under Night Mayor Summit i Amsterdam hvor målet er å «holde en internasjonal konferanse der profesjonelle aktører innen uteliv kan møtes å diskutere nattens økonomiske og kulturelle verdier.»

Konseptet finnes, eller utvikles, nå i blant annet Berlin, Zürich og London med interesseforgreninger til storbyer som Tokyo, Buenos Aires, Sydney og San Francisco. Konferansen holdes parallelt med at alle borgermesterne i EU-hovedstadene samles i Amsterdam.

- Natten er en stor kraft

- Natten behandles annerledes enn dagen, men gjennom dialog forandrer vi den tankegangen. Negativ fokus rundt bråk, flatfyll og narkotika følger automatisk når man snakker om natteliv, men samtidig er det også stor sosial, økonomisk og kulturell kraft bak dette. I Amsterdam omsettes det for 600 millioner euro årlig, og 60 000 jobber knyttes til utelivet, sier Mirik.

35-åringen er utdannet innen kommunikasjon og har bakgrunn som arrangør av blant annet festivaler, klubbkonsepter og motevisninger. Geskjeften ble til slutt et levebrød, og nå senere til politikk. Mirik ble offisielt valgt inn i stillingen i 2012, og gjenvalgt i 2014.

- Dette er verktøyet

Til politikere og kulturaktører i Norge har han en klar beskjed: Heng med på det som skjer sørover i Europa.

- Skal man finne god balanse, er dette verktøyet. Alle skal ha mulighet til å bruke byen, uansett alder. Et bra natteliv sparker i gang kreativ tankevirksomhet. I framtidsbyene vil dette være noe av det viktigste å stimulere for å bli sett på som attraktiv, mener Mirik.

Han har løpende kontakt med rådhuset i Amsterdam og prater med ordføreren flere ganger i året. De drar også på reiser sammen, og møtes på middag for holde hverandre ajour.

- Kontoret mitt har ingen reell politisk makt, men bidrar med gode ideer og påvirker politikken aktivt. Jeg er glad for å være i dagborgermesterens skygge.

- Dere hjelper i bunn og grunn politikerne med å bli kule?

- Nettopp. Samtidig, dette skjer sakte, steg for steg, slik at ingen blir redde, men ser at det fungerer. Dette arbeidet kan ikke gjøres fra et kontor på rådhuset. Der har de ikke peiling, sier Mirik.

- Utrolig spennende

Dagbladet tok en ringerunde til noen av Norges storbypolitikere for å høre hva de tenker om en egen nattborgermester.

- Dette høres utrolig spennende ut, og vi kommer til å følge denne konferansen med nysgjerrighet og interesse. Vi er helt for at kultur skaper byen, men det blir nok ikke 24-timers nattklubber med det første, sier byrådsleder Kristin Røymo (Ap) i Tromsø.

AMSTERDAM: Nattborgermesteren har blant annet ansvaret for at fest og moro går pent og rolig for seg. Foto: Dennis Bouman
AMSTERDAM: Nattborgermesteren har blant annet ansvaret for at fest og moro går pent og rolig for seg. Foto: Dennis Bouman Vis mer

- Interessant, men vi kan ikke ha et ombud for alt og alle. Jeg opplever at vi har en god dialog og godt samarbeid med utelivsbransjen i Bergen, men dette vil alltid være en diskusjon. Jeg ser poenget med en nattborgermester, for vi politikere er jo ikke akkurat nattmennesker, sier byråd for kultur i Bergen, Julie Andersland (V).

Byråd for kultur i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap) har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Det har heller ikke ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap).

KULTURSJEF TROMSØ: Kristin Røymo (Ap) er byrådsleder med ansvar for kultur i Tromsø. Hun er positiv til ideen. Foto: NTB Scanpix
KULTURSJEF TROMSØ: Kristin Røymo (Ap) er byrådsleder med ansvar for kultur i Tromsø. Hun er positiv til ideen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media