Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Derfor trosser jeg hytteforbudet

Når man blir mamma blir det viktigste i livet å beskytte sitt lille og uskyldige barn, skriver en bekymret mor i dette innlegget. Hun har tatt valget om å trosse myndighetenes hytteforbud.

BLIR PÅ HYTTA: Hytteforbudet har fått flere til å reagere. I dette innlegget forklarer en bekymret mor hvorfor hun og hennes familie har valgt å bli på hytta. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix
BLIR PÅ HYTTA: Hytteforbudet har fått flere til å reagere. I dette innlegget forklarer en bekymret mor hvorfor hun og hennes familie har valgt å bli på hytta. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix Vis mer
Meninger

Kjære helseminister Bent Høie,

Når man blir mamma blir det viktigste i livet å beskytte sitt lille og uskyldige barn. Denne oppgaven fortsetter mens barnet vokser, og alt man gjør senere i livet blir å gjøre det best mulig for sine kjære barn.

Personlig opplevde jeg å få et helt nytt perspektiv på det å beskytte mine barn da de var små og hele Norge opplevde terroren på Utøya. Etter dette begynte jeg å tenke krisesituasjon. Hva gjør jeg dersom vi opplever en tilsvarende eller lignende krise i Norge? Hva gjør jeg da for å beskytte mine kjære barn og min familie?

Jo, jeg laget en plan.

Jeg sørget for at hytta i Hallingdal alltid hadde matboden full av tørrmat og hermetikk, toalettpapir og såper, oppvaskmiddel og tøyvaskemiddel. Alltid et lager av standardvarer slik at jeg bare kunne pakke kosebamser i en bag, putte barna i bilsetet, låse døren hjemme i Oslo og kjøre til Hallingdal.

Fluktplanen min har vært klar i alle disse årene.

Jeg trodde selvfølgelig aldri vi skulle oppleve en situasjon hvor det var nødvendig, men for sikkerhets skyld holdt jeg på denne planen. Klær til barna, leker, dukker og bamser. Dobbelt sett av utedresser, pysj, støvler, regntøy, alt har vi hatt liggende på hytta i tillegg til hjemme, slik at vi ikke skulle ha behov for å gjøre annet enn å gripe kosebamsene og kaste oss i bilen.

Så oppsto situasjonen forrige uke.

Jeg hadde skaffet legeerklæring til barna - min eldste datter er under utredning for astma og er i risikogruppen. Vi var helt friske alle sammen, hadde ingen forkjølelse eller andre tegn. Jeg tenkte at nå gjelder det. Før skolene ble stengt og Norge havnet i krisesituasjon, tok vi alle skolebøker og mine jobbting, kosebamser og andre små viktige saker, satte oss i bilen og kjørte til vårt kjære andre hjem i Hallingdal.

Alt gikk etter planen, vi hadde alt vi trengte av mat i boden i kjelleren, vi installerte oss til hjemmeskole og hjemmekontor, og pustet lettet ut.

Men, etter at vi hadde vært her et par dager, fortsatt helt friske, og isolert fra andre mennesker, kom forbudet mot å dra til fritidseiendom. I mine tanker rundt fluktplaner hadde jeg aldri i min villeste fantasi tenkt tanken på at vi ikke kunne være på hytta, bare vi kom oss dit raskt nok.

Den tanken hadde aldri streifet meg!

Vi har nå vært isolert fra andre mennesker i over ei uke. På hytta. Vi er alle friske, og endelig kan min eldste datter sove en hel natt, ikke ha vondt i magen og ikke være redd for å bli syk. Hun koser seg med hjemmeskole hele dagen, og leker med lillesøster ute i snøen på ettermiddagene. Hun føler seg trygg her. Hjemme i Oslo var hun så redd at hun ikke fikk sove og hadde konstante smerter i magen og brystet av redsel. Psykisk vondt.

- REIS HJEM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ber de som fremdeles oppholder seg på hytta om å reise hjem. Video: Regjeringen Vis mer

Vår plan var å fortsatt være isolert, som vi har vært siden vi kom opp hit forrige uke. Vi har nok mat, vi trenger ikke forlate eiendommen, og vi koser oss her.

Men nå mener altså helseministeren at vi skal dra hjem til Oslo, flytte oss fra isolasjonen, og utsette oss for smitte. Min datter vil få tilbake klumpen i magen og brystet, hun kommer ikke til å klare å sove. Hun kommer heller ikke til å klare og konsentrere seg om hjemmeskolen. I tillegg kan hun bli et eksempel på barn/unge som også blir alvorlige syke - som helseministeren forteller om - og i verste fall kan hun dø.

Er dette virkelig slik dere ønsker det?

Hele Norges coronakart