SIER NEI: Skolenes landsforbund Anne Finborud, vil ikke godta riksmeklerens skisse i lønnsoppgjøret. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
SIER NEI: Skolenes landsforbund Anne Finborud, vil ikke godta riksmeklerens skisse i lønnsoppgjøret. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Derfor varsler vi skolestreik

Lærerorganisasjonenes krav er nærmest ikke hensyntatt.

Debattinnlegg

Det er en helhetsvurdering av meklerens skisse som gjorde at et enstemmig forbundsstyret i Skolenes landsforbund sa nei til riksmeklerens skisse i kommuneoppgjøret.

Det var utkastet til ny arbeidstidsavtale som var mest avgjørende for vedtaket, men også innretninga på økonomien. Tilbudet til lærere og adjunkter var rett og slett for lavt.

Skissa slår også en kile i kompetanselønnssystemet som vil ensrette utdanninga som lærerne vil få betalt for. Sterkt beklagelig for oss som arbeider for et breiere kunnskapssyn.

Arbeidstidsavtale i KS sin favør!

KS gikk aggressivt ut i vinter, med urealistiske krav. Med god drahjelp fra opinion, politikere og LO fikk et samla lærerkorps betydelig støtte i den offentlige debatten. Tusen takk til dere alle!

Rett nok har vi i prinsippet nådd fram på to viktige punkter: Sentral lesepliktavtale for lærerne og arbeidsårets lengde. Som før er det åpnet for lokale avvik, og det er helt greit så lenge det er en tydelig tvisteløsningsmodell. Det er nå på plass. SL diskuterte skissa med dette som utgangspunkt. En viktig seier, men hvorfor likevel si nei og risikere omkamp??

Alle lærere skal være på skolen i 7,5 timer hver dag og dette er i skissa innordna på en slik måte at lærerne ikke engang skal ha mulighet til å kreve fleksibel arbeidstid, slik andre arbeidstakere har i Arbeidsmiljølovens §10-2: «Arbeidstakere har rett til fleksibel arbeidstid dersom dette kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten». KS holder på i kjent stil. De presser sine egne krav så langt at de provoserer. De svekker seniortiltak og gir mindre betalt for overtid enn før.

Skissa er skrevet med disposisjon i de krava som KS provoserte skolenorge med i vinter. Vi er ikke tjent med å være ettergivende i forhold til en slik praksis. Lærerorganisasjonenes krav er nærmest ikke hensyntatt.

Skolenes landsforbund mener at vi er satt i en situasjon med viktige utfordringer:

• Avtalen er vagt formulert og åpner for tolkninger. Mekleren presenterer en arbeidstidsavtale der vesentlige vilkår for de rettslige skrankene skal fastsettes i en egen veiledning av arbeidsgiver i ettertid!

• Mekleren legger fram en skisse som gir honnør til den parten som gikk ut med aggressive og urealistiske krav.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.