Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Derfor vil hun ha valper backstage

Charli XCX har samarbeidet med verdens største artister og gitt ut to album. Nå forteller hun om artistlivet.

NORGESVENN: Den britiske popartisten Charli XCX liker seg i Norge. Her på Grand Hotel i Oslo. Foto: Endre Vellene
NORGESVENN: Den britiske popartisten Charli XCX liker seg i Norge. Her på Grand Hotel i Oslo. Foto: Endre Vellene Vis mer

(Dagbladet): - Da jeg først ble spurt om å spille, lurte promotøren på hvilket navn han skulle skrive på plakatene. Jeg hadde ikke tenkt på noe, så jeg brukte MSN-navnet mitt. XCX står for kyss, Charli, kyss, forteller hun og ler.

Nå er hun kjent for navnet internasjonalt.

Britiske Charlotte Emma Aitchison er bare 22 år, men har samarbeidet med store artister som Rita Ora, Iggy Azalea, Icona Pop og Danny Brown. Hun har vært på turne med Coldplay, Ellie Golding og Marina and the Diamonds. I fjor ble sangen hennes «Boom Clap» brukt i storfilmen «The Fault In Our Stars».

I mars skal hun varme opp for Katy Perry når hun opptrer på Telenor Arena. Norgesvennen ville likevel ta seg en tur til Oslo før det, for å promotere sitt nye album.

Charli's Angels Aitchison startet karrieren sin da hun var 15. Hun spilte på ulovlige rave-fester, som foreldrene kjørte henne frem og tilbake fra. Hun skrev så et album, men dette kom aldri frem i dagens lys. I 2012 ga hun ut en EP. Det var derimot ikke før samarbeidene med Icona Pop og Iggy Azalea hun nådde listene i Skandinavia.

Nå har hun blitt så stor at fansen har fått kallenavn.

- De kaller seg selv angels. Fordi, Charli's Angels, ikke sant, forteller hun og smiler.

Artisten har også blitt krevende. På raideren (listen over ting man har bak scenen, jour amn) har hun champagne, vodka, røde roser og sukkerspinn. Og om muligheten byr seg, vil hun gjerne ha valper der og.

- Vi spilte i Austin, og lokalet lå rett ved et hjem for adopsjonsdyr. Så før vi spilte fikk vi mange søte valper bak scenen og leke med. Derfor spør jeg ofte om det er mulighet for det nå, sier hun.

Rødt, rosa og røft Hennes første album, «True Romance», kom ut i 2013. I desember kom oppfølgeren, «Sucker». Neste måned slippes den europeiske versjonen, som inneholder flere nye sanger.

Artisten har synestesi, et fenomen som blander forskjellige sanseopplevelser. Noen ser farger relatert til tall. Charlie XCX ser farger til musikken sin.

- Mitt forrige album var lilla. Dette ser jeg som rødt og rosa. Å se disse fargene hjelper meg veldig med å skape. Det gir meg ideer til tekst og musikkvideoer, forteller hun.

SER FARGER: Charlie XCX kobler farger opp mot musikk. Dette fordi hun har synestesi. Foto: Endre Vellene
SER FARGER: Charlie XCX kobler farger opp mot musikk. Dette fordi hun har synestesi. Foto: Endre Vellene Vis mer

Ser man bort fra fargene, beskriver hun albumet som en blanding av pop og punk. Hun sier inspirasjonen kom fra The Ramones og The Hives, men at hun også gikk tilbake til ungdomsidolene Spice Girls og Britney Spears.

- Se for deg barbie som vokalist i en rocka jentegruppe. Det er rått, feminint og aggressivt. Tittelen er en stor langfinger til haterne. 

- Liker deres tørre humor På det nye albumet har artisten samarbeidet med de norske stjerneskuddene Stargate og Cashmere Cat. Blant sangene finner vi «Break The Rules», som Stargate og Cashmere Cat både har skrevet og produsert.

Hun forteller at hun ikke kjenner Norge spesielt godt, men synes alle nordmenn er utrolig festlige.

- Jeg kom i går kveld og drar om noen timer, så har ikke fått opplevd så mye. Forhåpentligvis får jeg det når jeg kommer tilbake i mars. Men jeg har lagt merke til at nordmenn er morsomme. Jeg liker deres tørre humor, for den har jeg selv, sier artisten.


MOTEINSPIRASJON: Artisten forteller at Spice Girls og Britney Spears inspirerer henne i både klesveien og musikalsk. Foto: Endre Vellene
MOTEINSPIRASJON: Artisten forteller at Spice Girls og Britney Spears inspirerer henne i både klesveien og musikalsk. Foto: Endre Vellene Vis mer